Hiszpańscy producenci truskawek zaczynają porzucać swoje plony na polach. Brak siły roboczej w prowincji Huelva i ograniczenia w mobilności ludzi, zarówno europejskich, jak i pochodzących z krajów trzecich, spowodowane kryzysem zdrowotnym COVID-19 sprawiły, że producenci zaprzestali część zbiorów.
W obliczu tej sytuacji organizacje rolne zwróciły się do administracji o ułatwienie pracy na wsi Huelva.
Menedżer Freshuelva, Rafael Domínguez, poinformował, że tempo zbioru truskawek zostało obniżone z powodu braku sezonowych pracowników do zbiorów i że część produkcji pozostaje na roślinach. Zwraca również uwagę, że zwykle większość produkcji truskawek dla przemysłu jest zbierana w maju i czerwcu.
Większość sprzedaży odbywa się w sieciach supermarketów, które w normalnych warunkach stanowią 50% całkowitej wielkości sprzedaży owoców – tym razem jest inaczej.
Konsumpcja owoców, podobnie jak innych produktów, została zmniejszona w całej Europie. Do tego dochodzi dodatkowy problem, polegający na braku logistyki i możliwości przejazdu w niektórych krajach.
Źródło: huelvainformacion.es
Czytaj również: