w

Eksport w Polsce potroił się, ogromne zapotrzebowanie na GALA, GOLDEN! – Mohamed Marawan

Kilka miesięcy temu Mohamed Marawan, dyrektor zarządzający Sarafruit, spodziewał się podwójnego eksportu Polskich jabłek. Jego przewidywania się spełniły jak twierdzi: „Powiedziałem, że wtedy ilość eksportu podwoi się, ale faktycznie potroiła się! Widzieliśmy wzrost popytu z wielu krajów europejskich, a to, co zauważyliśmy, to przede wszystkim wielkość zamówień; nie zamawiali jednego lub dwóch transportów, ale czasami nawet zamówienia sięgają pięć na raz. Zamówienia przychodzą z Włoch, Hiszpanii, Egiptu, Libii i wielu innych. „

Nagłe wysokie zapotrzebowanie doprowadziło do tego, że niektóre odmiany obecnie nie są dostępne, mówi Marawan. „Obecnie, gdy cena jest bardzo dobra, a zamówienia są dostarczane z dużymi ilościami, widzimy, że niektóre z bardziej popularnych odmian są obecnie nieobecne „.
Gala i Golden lub Gala Must są nawet gromadzone przez niektórych pośredników i sadowników. Te odmiany trzymane są zimnych komorach, czekając, aż cena wzrośnie.

Sadownicy wciąż czekają na wzrost cen! Marawan uważa, że ​​Polski sezon jabłkowy naprawdę się zacznie: „Spodziewam się, że za miesiąc wszyscy Polscy sadownicy otworzą komory w tym samym czasie i prawdziwy pośpiech jabłkowy zacznie się. Widzimy ogromne zapotrzebowanie Indii, oczekuję, że będą czekać na ten moment „, mówi Marawan. Zapytany o to, co powinno się zmienić w Polsce, aby mieć lepszy sezon w przyszłym roku, twierdzi, że sposób myślenia musi się zmienić: „Obecnie nasz rząd nie robi nic, aby pomóc sadownikom, naprawdę. Ci sadownicy już nie ufają dużym grupom producentów. Potrzebują ludzi, którym mogą zaufać i chcą sprzedawać swoje jabłka niezależnie. Do tego potrzebują edukacji lub przynajmniej informacji o tym, jak podejść do biznesu. ”

Innym ważnym punktem zainteresowania byłaby poprawa jakości jabłek: „Czuję, że sadownicy muszą pozbyć się starych odmian i trzymać się nowych odmian Golden lub Gala. Jeśli uda nam się utrzymać dobry poziom jakości, Polski sektor jabłkowy będzie dobrze funkcjonował przez wiele lat. Kolejny rozwój to rosnący sektor ekologiczny. Sarafruit wyprodukował w tym sezonie około tysiąca ton ekologicznych jabłek. Spodziewam się, że liczba ta będzie rosła każdego roku. Coraz więcej sadowników uzyskuje certyfikat na uprawę ekologiczną, a organiczne jabłka są również wykorzystywane do produkcji soków. Wiemy, że organiczne jabłka i soki są bardzo popularne w całych Niemczech i Holandii. „

źródło informacji oraz zdjęcia: fresh-plaza

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Czy sok może powodować otyłość i efekty metaboliczne?

Zwróć uwagę na jakość owoców i warzyw nie tylko od święta! CP – Certyfikowany Produkt