w ,

Dwa jabłka dziennie zmniejszają cholesterol, ryzyko zawału serca lub udaru mózgu

Eksperci stwierdzili, że spożywanie dwóch jabłek dziennie może zmniejszyć ryzyko zawału serca lub udaru mózgu. 

W badaniu poproszono osoby w wieku od 20 do 69 lat, aby spożywały dwa jabłka dziennie przez dwa miesiące, wykonując badania krwi przed i po nim. Gdy 40 osób z nieco wysokim poziomem cholesterolu spożywało dwa duże jabłka dziennie przez osiem tygodni, obniżyło to poziom „złego” cholesterolu o prawie cztery procent.

https://www.instagram.com/p/B2pT582iBb5/?utm_source=ig_web_copy_link

Eksperci uważają, że rodzaj błonnika znajdującego się w jabłkach napędza ważne bakterie jelitowe do wytwarzania krótko łańcuchowych kwasów tłuszczowych, które mogą obniżać produkcję cholesterolu w wątrobie. To może pomóc zmniejszyć ryzyko udaru lub zawału serca, które mogą być spowodowane przez stwardnienie cholesterolu w tętnicach.

To może tłumaczyć tradycyjną radę, że „dwa jabłka dziennie powstrzymują lekarza”.

Naukowcy odkryli również, że ludzie mają zdrowsze, bardziej zrelaksowane naczynia krwionośne po codziennym jedzeniu jabłek, co jest podobne do efektu obserwowanego w innych produktach spożywczych zawierających naturalne związki zwane polifenolami, takie jak czerwone wino i herbata.

Profesor Julie Lovegrove, starszy autor badania z Hugh Sinclair Unit of Human Nutrition na University of Reading, powiedziała: „Wygląda na to, że stare powiedzenie dwa jabłka dziennie było prawie właściwe”.

czytaj więcej:

https://twnews.co.uk/uk-news/eating-two-apples-daily-for-eight-weeks-can-lower-bad-cholesterol-study-finds

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Firmy windykacyjne wysyłają wezwania do zapłaty sadownikom!!!

Dodatkowe 143,3 mln zł w 2019 roku z tytułu suszy, huraganu, gradu, przymrozków…