W ostatnim dziesięcioleciu zawartość próchnicy w naszych glebach spadła średnio o około 40% i jest najniższa w porównaniu do innych krajów Unii Europejskiej. By zapobiegać tym zjawiskom, sadownicy sięgają po rozwiązania umożliwiające przywrócenie glebie jej naturalnej funkcjonalności. Jednym z nich jest zastosowanie kwasów humusowych, będących podstawowym budulcem próchnicy glebowej.
Na rynku Polskim dostępny jest produkt dedykowany dla sadownictwa – GreenSoil Natural.
Produkt poprawia glebę dzięki kwasowi humusowemu, który powstał z naturalnej humifikacji substancji roślinnych. Preparat zawiera dużą część substancji organicznych, kwasy fulwowe i cenne mikroelementy. Jest zalecany do ogólnego uzupełniania składników odżywczych dla każdej rośliny i każdego rodzaju gleby. To zapewnia rozwiązanie dla różnych wymagań żywieniowych roślin uprawnych, warzyw, owoców i roślin przemysłowych.
Dobrym efektem GreenSoil Natural jest dalsza poprawa gleby: poprawia wartość pH w kierunku neutralnym. Doskonale nadaje się do poprawy kwaśnych, zubożonych gleb, do rekultywacji gleb bez warstwy miękiszu. Utrzymuje długoterminową produktywność gleby i zapobiega jej zakwaszaniu. Poprzez biologiczną stymulację GreenSoil Natural zwiększa odporność roślin na suszę i wodę, wspomaga kiełkowanie nasion, stymuluje tworzenie i wzrost korzeni.