Owoce czarnej porzeczki są w Polsce znane i cenione ze względu na szczególne właściwości zdrowotne.
Roślina zawiera szereg związków aktywnych biologicznie, które mogą się znajdować zarówno w owocach, jak i liściach.
Te maleńkie owoce są jednymi z bogatszych w witaminę C owoców. W 100 g znajduje się 181 mg witaminy C i pod względem jej zawartości czarna porzeczka ustępuje tylko owocom róży (500 mg w 100 g). W 100 g czarnej porzeczki znajduje się tylko 51 kalorii, czyli stosunkowo niedużo jak na owoc. W swoim składzie zawiera ona minimalne ilości białka i około 15% węglowodanów. Dodatkowo posiada ona sporo potasu i wapnia, a także magnez, fosfor i żelazo.
W owocach czarnej porzeczki najważniejszy z żywieniowego punktu widzenia składnik stanowią polifenole. Do tej grupy zalicza się flawonoidy, a wśród nich antocyjany i flawonole oraz kwasy fenolowe o właściwościach przeciwutleniających. Za barwę owoców czarnej porzeczki odpowiadają właśnie antocyjany. Związki te – oprócz nadawania ciemnej barwy – odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych.
Znajdująca się w owocach czarnej porzeczki grupa flawonoidów hamuje powstawanie w organizmie toksycznych związków prowadzących do chorób nowotworowych oraz spowalnia procesy starzenia. Ponadto obniża poziom cholesterolu we krwi, hamuje rozwój miażdżycy naczyń i stabilizuje ciśnienie tętnicze. Czarna porzeczka przyczynia się również do redukcji poziom cholesterolu i obniża poziom cukru we krwi za sprawą dużej ilości rozpuszczalnego błonnika – pektyn wpływających także pozytywnie na stan flory bakteryjnej obecnej w jelicie grubym. Czarna porzeczka jest także bogatym źródłem witaminy A (100 g świeżych owoców dostarcza 230 IU witaminy A), która pomaga zahamować proces rozwoju licznych chorób oczu, np. zaćmy.
Pamiętajmy, aby dokładnie umyć owoce pod bieżącą wodą przed ich spożyciem.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw