Mimo kryzysu wywołanego pandemią żywność ekologiczna nadal pozostaje najszybciej rosnącym sektorem polskiego rynku. Jakie produkty Polacy kupują najczęściej?
Polski rynek ekoproduktów rozwija się szybciej niż w krajach zachodnich, ale również w rozwijających się państwach Europy Wschodniej. Coraz częściej sięgamy po produkty z ekologicznych farm, z odpowiednim certyfikatem i atestem. A znaleźć je możemy już w ponad połowie małych sklepów i w każdym supermarkecie. W III kwartale 2020 roku zanotowano 25% wzrostu sprzedaży w sklepach małoformatowych w porównaniu do tego samego okresu rok wcześniej. W hipermarketach wzrost wyniósł 13%. W dalszym ciągu daleko nam wielkością do rynków zachodnich, ale rozwój notujemy najbardziej obiecujący – ekspertka żywieniowa Sylwia Krupa
Po jakie ekoprodukty sięgamy najczęściej?
Najczęściej od lokalnych rolników i dostawców kupujemy jaja, kasze, mąki, warzywa i owoce oraz oleje – ekspertka żywieniowa Sylwia Krupa
Na co zwrócić uwagę
Wiele dostawców wprowadza konsumenta w błąd. Wiele opisów sprzedażowych zawiera słowa „naturalna”, „prosto z gór”, a w rzeczywistości są to tylko puste hasła reklamowe. Z badań wynika jednak, że coraz bardziej świadomie i ostrożnie wybieramy ekoprodukty.
Według raportu IMAS International, Polacy kojarzą produkty ekologiczne przede wszystkim z uprawami bez sztucznych nawozów oraz odpowiednim chowem zwierząt. Blisko 1/4 uznaje produkty z certyfikatem BIO za bezpieczne w zakresie braku sztucznych dodatków, takich jak barwniki, konserwanty, aromaty czy antybiotyki –mówi Krupa.
źródło: swiatoze.pl
Handel detaliczny dla sadowników?! Ekologiczne jabłka w Warszawie