w

Coraz więcej konsumentów zainteresowanych żywnością ekologiczną?

Mimo kryzysu wywołanego pandemią żywność ekologiczna nadal pozostaje najszybciej rosnącym sektorem polskiego rynku. Jakie produkty Polacy kupują najczęściej? 

 Polski rynek ekoproduktów rozwija się szybciej niż w krajach zachodnich, ale również w rozwijających się państwach Europy Wschodniej. Coraz częściej sięgamy po produkty z ekologicznych farm, z odpowiednim certyfikatem i atestem. A znaleźć je możemy już w ponad połowie małych sklepów i w każdym supermarkecie. W III kwartale 2020 roku zanotowano 25% wzrostu sprzedaży w sklepach małoformatowych w porównaniu do tego samego okresu rok wcześniej. W hipermarketach wzrost wyniósł 13%. W dalszym ciągu daleko nam wielkością do rynków zachodnich, ale rozwój notujemy najbardziej obiecujący – ekspertka żywieniowa Sylwia Krupa

Po jakie ekoprodukty sięgamy najczęściej?

Najczęściej od lokalnych rolników i dostawców kupujemy jaja, kasze, mąki, warzywa i owoce oraz oleje ekspertka żywieniowa Sylwia Krupa

Na co zwrócić uwagę

Wiele dostawców wprowadza konsumenta w błąd. Wiele opisów sprzedażowych zawiera słowa „naturalna”, „prosto z gór”, a w rzeczywistości są to tylko puste hasła reklamowe. Z badań wynika jednak, że coraz bardziej świadomie i ostrożnie wybieramy ekoprodukty.

Według raportu IMAS International, Polacy kojarzą produkty ekologiczne przede wszystkim z uprawami bez sztucznych nawozów oraz odpowiednim chowem zwierząt. Blisko 1/4 uznaje produkty z certyfikatem BIO za bezpieczne w zakresie braku sztucznych dodatków, takich jak barwniki, konserwanty, aromaty czy antybiotyki –mówi Krupa.

źródło: swiatoze.pl

Handel detaliczny dla sadowników?! Ekologiczne jabłka w Warszawie

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

IMGW ostrzega: Gęsta mgła i marznąca mżawka, która może powodować gołoledź.

InHort: Co musisz wiedzieć o uprawie ekologicznej!