Brazylijscy naukowcy opracowują 100% czerwone jabłko Gala
Jak podaje Stowarzyszenie Abrafrutas – ,,BRS Gala JVZ64, której owoc będzie prezentowany komercyjnie jako Purple Gala, jest pierwszą brazylijską odmianą grupy Gala typu „full color”.
„To naturalna mutacja, która ma wszystkie cechy jabłek gala oraz wyjątkowy kolor skórki. Jest to intensywna czerwień, ze zwartym pokryciem naskórka owoców, z równomiernym rozłożeniem koloru na powierzchni i bez smug, co jest światowym trendem pod względem zróżnicowania organoleptycznego i preferencji konsumentów.”
Castelo jest firmą odpowiedzialną za komercjalizację w bieżącej fazie rozwoju. Partie te są wynikiem 145 ton zbiorów wyprodukowanych z agronomicznych sadów zlokalizowanych w Vacaria (RS), jednym z głównych ośrodków produkcji owoców w Brazylii.
W Brazylii, ze względu na cechy klimatyczne, produkcja jabłek jest skoncentrowana w regionie południowym i jest podzielona między dwie odmiany: Nowozelandzka Gala z 60% i japońska Fuji z 35% produkcji.
Według danych Brazylijskiego Stowarzyszenia Producentów Jabłek (ABPM), w 2020 roku Brazylia była 150. największym producentem, z 1,09% światowej produkcji. Wyprodukowano 938 tysięcy ton. Oprócz rynku krajowego głównymi kierunkami brazylijskich jabłek były Rosja, Bangladesz i Indie.
Oprócz zagranicznych odmian uprawnych i opracowywania nowych materiałów poprzez programy doskonalenia genetycznego, poszukiwanie nowych alternatyw dla sektora produkcyjnego opiera się na identyfikacji i selekcji obiecujących naturalnych mutacji, które mogą przynieść producentom interesujące alternatywy.
Źródło: abrafrutas.org