Jesteśmy ciągle bombardowani : reklamami, ulotkami, targami, konferencjami itd. !
Nie będę robić nikomu reklamy i Wam pisać jaki produkt wybrać, ale na co zwrócić uwagę przy wyborze!
JEŚLI AMINOKWASY TO TYLKO LEWOSKRĘTNE !
JEŚLI AMINOKWASY TO TYLKO POZYSKANE PRZEZ HYDROLIZĘ ENZYMATYCZNĄ!
JEŚLI AMINOKWASY TO JAKIE ROŚLINNE/ZWIERZĘCE ?
„…w Europie stosowane są w 80% aminokwasy roślinne, a tylko w 20% aminokwasy zwierzęce” – z jednym wyjątkiem POLSKA! Rewelacyjne aminokwasy posiadają Włosi czy Hiszpanie (zwróć uwagę: zawartość wolnych aminokwasów roślinnych)! U Nas w większości (aż w 70%) sięgamy po aminokwasy zwierzęce….
Zapytacie mnie czy to źle? hmmm…
Uważam że, każdy produkt w sadownictwie ma swoje plusy i minusy :).
Aminokwasy zwierzęce dają znakomite efekty na start wegetacji roślin (w sadownictwie stosowane od początku wegetacji do polowy lipca – są rewelacyjne), natomiast w drugiej połowie rozsądniejszym wyborem są aminokwasy roślinne (wyciszamy roślinę przed oczekiwanym zbiorem).
Każdy dietetyk mówi „CZĘŚCIEJ A MNIEJ” !
Co mam na myśli … bo przecież czym są w ogóle aminokwasy ?
Aminokwasy (aa, AA, z ang. amino acids), kwasy aminowe – grupa organicznych związków chemicznych zawierających zasadową grupę aminową oraz kwasową grupę karboksylową −COOH, lub w ujęciu ogólniejszym, dowolną grupę kwasową. (WIKIPEDIA)
PROŚCIEJ 🙂
Są to pozostałości po zwierzętach oraz roślinach (ojjj bardzo to uogólniłam). Oczywiście metoda aby je uzyskać, a następnie podać roślinie w formie przyswajalnej jest bardzo skomplikowana – nie każda firma nawozowa sobie poradzi z wydobyciem tych „wolnych aminokwasów”.
WARTO stosować aminokwasy :
- oszczędności energii
- dostarczenie azotu w formie aminokwasowej
- stymulacja wzrostu
- aktywacja biochemicznych i enzymatycznych reakcji w roślinie
- sprzyja gromadzeniu witamin
- wzrost przepuszczalności błon komórkowych,
- sprzyjają absorpcji składników odżywczych;
- wzrost wydajności odżywiania
- funkcja nośnika do herbicydów, insektycydów, fungicydów
- zmniejszenie stresu po przesadzeniu
- dostarczanie białka, aminokwasów i enzymów, dla lepszego rozwoju flory bakteryjnej
- poprawa procesów humifikacji składników odżywczych
- pobudzanie wzrostu owoców
- antystresor w przypadku stresu termicznego, wodnego, solnego
- zastosowanie aminokwasów w nawożeniu dolistnym może opóźnia także procesy starzenia się liści – produkcja auksyn
- niektóre aminokwasy – prolina, są substratami zapasowymi drzew, w prolinie drzewa akumulują azot na zimę
- nawozy aminokwasowe mogą być silnymi, naturalnymi adiuwantami
- aminokwasy aplikowane do gleby, wpływają pozytywnie na rozwój flory bakteryjnej
Podstawowe aminokwasy | Rola biochemiczna | Rola agronomiczna |
Glicyna | Synteza porfiryn (chlorofil), histydyny i seryny | Poprawa fotosyntezy, cykl siarki, zapobieganie chlorozie |
Alanina, Walina | Prekursorzy kwasu pirogronowego w cyklu Krebsa | Stymulacja oddychania |
Kwas glutaminowy | Synteza innych aminokwasów | Stymulacja wzrostu |
Metionina | Prekursor etylenu | Dojrzewanie owoców |
Tyrozyna | Synteza ligniny | Dojrzewanie tkanek roślinnych |
Tryptofan | Prekursor kwasu indolooctowego | Stymulacja wzrostu |
Fenyloalanina | Synteza ligniny | Dojrzewanie tkanek roślinnych |
Cysteina, Seryna | Synteza białek | Źródło energii dla reakcji biochemicznych |
Lizyna, Histydyna, Arginina, Prolina, Hydroksyprolina, Leucyna, Izoleucyna, Kwas asparginowy, Treonina, Metionina | Synteza białek
Prekursor choliny, kreatyny, cysteiny, glutaniny |
Stymulacja wzrostu
Regeneracja po stresie |
Pamiętajcie przy zakupie czy to roślinnych czy zwierzęcych aminokwasów, zwrócić UWAGĘ CZY SĄ LEWOSKRĘTNE, PO PRZEZ HYDROLIZĘ ENZYMATYCZNĄ I OBY MIAŁY JAK NAJWIĘCEJ „WOLNYCH AMINOKWASÓW”.
Aminokwasowa forma azotu – czy taka forma istnieje ??