Czeski rząd chce, aby ponad połowa produktów dostępnych w sklepach pochodziła od rodzimych dostawców. Docelowo ma to być aż 73 proc. Taka informacja to cios dla polskich eksporterów. Choć od deklaracji do wdrożenia jest jeszcze długa droga, to polska strona już opowiada, że nie puści tego płazem – czytamy na money.pl
Lokomotywa o nazwie „tylko nasza żywność” właśnie ruszyła z Czech. Od przyszłego roku ponad połowa produktów dostępnych na półkach w supermarketach ma pochodzić od krajowych wytwórców. To jednak przedsmak tego, co ma nastąpić za sześć lat. Czescy ustawodawcy chcą, aby wtedy aż 73 proc. produktów w sklepach opatrzonych było napisem „vyrobeno v České republice”.
Wartość eksportu polskiej żywności to 140 mld zł. 80 proc. eksportu sprzedajemy do UE. Najwięcej trafia do Niemiec (wartość – 34 mld zł). Z kolei w przypadku Czech wartość sprzedawanej tam żywności wynosi 6,7 mld zł. Łatwo więc sobie wyobrazić, że każda bariera może być problemem, ponieważ może się wtedy okazać, że części wyrobów polskie firmy nie zdołają sprzedać za granicę.
– Jeśli te przepisy zaczną obowiązywać, to na rynku, który z zasady powinien być wolnym rynkiem, nie sprzeda pan tylu produktów, ile chce, ale tyle, ile ustalono administracyjne. To, czy dany produkt będzie słabej jakości, będzie drugorzędne. Jest to nic innego niż bariera pozataryfowa, którą można traktować jako formę protekcjonizmu – komentuje dla money.pl Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.
Zdaniem ekspertów, bariery taryfowe to powolny rozpad wspólnego rynku. Jeżeli chodzi o żywność, to tu sprawa jest kluczowa, ponieważ 80 proc. polskich produktów idzie właśnie na wspólny rynek. Jeśli nie uda się powstrzymać tendencji protekcjonistycznych, to Polska może stać się jednym z największych przegranych. Efekt? Spadek produkcji, niższe ceny surowców, w konsekwencji zahamowanie gospodarki.
źródło: money.pl