Nikogo nie zaskoczy stwierdzenie, że produkcja owoców w Polsce w dużym stopniu zależy od warunków atmosferycznych. Najbardziej przerażająca wizja to wiosenne przymrozki w fazie kwitnienia – im przymrozek jest większy, tym straty są większe.
Wpływ na poziom uszkodzeń ma również rodzaj przymrozka. Przymrozki radiacyjne występują na skutek promieniowania ciepła do atmosfery, z reguły podczas pogodnych i bezwietrznych nocy. Przymrozki adwekcyjne występują na skutek napływu zimnych mas powietrza i często towarzyszy im silniejszy wiatr. Temperatura -2oC w czasie 4 godzin podczas bezwietrznej nocy powoduje niewielkie uszkodzenia, a ta sama temperatura z silniejszym wiatrem może być dla kwiatów zabójcza.
A jak prezentuję się wytrzymałość jabłoni na mróz / przymrozek w fazie nabrzmiewania pąków?
Temperatura podana wyżej w oC w której należy się liczyć z przemarznięciami pąków, kwiatów i zawiązków owoców (wg Angibaust).
źródło: biolchim.pl