W grudniu wzrosła konsumpcji wszystkich badanych gatunków owoców jagodowych. Największy wzrost zanotowała czarna porzeczka. Deklaracje sprzed roku to poziom 15%, w grudniu 2021 roku 19%, czyli ponad 1.615 tys. konsumentów więcej. W grudniu więcej jedliśmy także owoców i przetworów maliny (4%), borówki (3%), truskawki (3%) i aronii (3%). W przypadku każdego z tych gatunków zanotowano wzrost o ponad milion konsumentów w porównywaniu do grudnia 2020 roku.
Wzrost konsumpcji
Wzrost konsumpcji w grudniu zanotowały wszystkie badane gatunki owoców jagodowych. Największy wzrost zanotowała czarna porzeczka. Deklaracje sprzed roku to poziom 15%, w grudniu 2021 roku już 19%, czyli ponad 1.615 tys. konsumentów więcej.
W grudniu więcej jedliśmy także owoców i przetworów maliny (4%), borówki (3%), truskawki (3%) i aronii (3%). W przypadku każdego z tych gatunków zanotowano wzrost o ponad milion konsumentów w porównywaniu do grudnia 2020 roku.
Największy wzrost konsumpcji w grudniu zanotowały śliwki (9%) i gruszki (8%).
Badanie zrealizowano w dniach 3-8 grudnia 2021 r., na reprezentatywnej próbie 1004 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania owoców w ostatnim tygodniu i o spożywanie owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.
Konsumpcja owoców
Najpopularniejszym owocem w grudniu były jabłka, które w tygodniu poprzedzającym badanie spożywało dziewięciu na dziesięciu Polaków (91%). 11% Polaków jadło je codziennie, a dalsze 16% 4-5 razy w tygodniu.
Jabłka są najpopularniejszym owocem przez większość miesięcy. Jabłka są przez Polaków postrzegane jako owoce kojarzące się ze zdrowiem (55%). 40% badanych kojarzy je z jesienią. Mniej niż jedna piąta badanych postrzega jabłka jako coś ładnego i apetycznego (19%), natomiast 5% jako modny i pożądany owoc. – mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar.
Na drugim miejscu wśród polskich owoców znalazły się gruszki, które jadło 48% badanych. Spożycie gruszek jest niższe niż w listopadzie br. (o 3 p.p.) i wyższe niż przed rokiem (o 9 p.p.).
31% Polaków na początku grudnia jadło śliwki. To mniej niż przed miesiącem (o 6 p.p.).
Najpopularniejszymi owocami jagodowymi grudnia malina, borówka i czarna porzeczka. Świeże owoce (importowane) oraz ich przetwory jadło o odpowiednio 22, 21 i 19% Polaków.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw