Co wyróżnia produkcję jabłek we Włoszech, drugiego po Polsce eksportera tego owocu w Unii Europejskiej?
Włoskim producentom udaje się wyróżnić produktem „Premium” i podkreślają tę cechę swoich produktów na rynkach międzynarodowych.
Obserwowany spadek produkcji niektórych odmian klasycznych jest rekompensowany wzrostem powierzchni nasadzeń uznanych na świecie oraz wielu wschodzących odmian klubowych. Odmiany klubowe, powołując się na długotrwałą selekcję i właściwości, są prezentowane jako ekskluzywne i wyższej jakości, a co za tym idzie dają wyższy dochód. Całkowicie włoskim projektem jest na przykład odmiana klubowa Modì. Jak widać z zestawienia Włochy nie są dominującym źródłem pochodzenia odmian klubowych dla jabłek.
Należy podkreślić, że w wyniku przeprowadzonych badań zaobserwowano 74% wzrost produkcji odmian klubowych w ciągu zaledwie jednego roku. Tak intensywne zwiększanie jest najbardziej charakterystycznym zjawiskiem na rynku jabłek w ostatnich latach we Włoszech.
źródło: facebook.com/Związek-Sadowników-Rzeczpospolitej-Polskiej