Pod koniec 2019 roku zrealizowaliśmy badanie dotyczące spożycia warzyw i owoców w mijającym roku. Okres ten, jak wiadomo, sprzyja podsumowaniom. My poprosiliśmy Polaków, żeby przy tej okazji przyjrzeli się swojej diecie w kontekście spożycia owoców i warzyw. Zrealizowane badania pokazują, że Polacy postrzegają je jako bardzo zdrowe, jednak duża część nie je ich codziennie, a tym bardziej nie towarzyszą one każdemu posiłkowi
mówi Urszula Krassowska, Dyrektor Zarządzająca Public Division, Kantar.
Tylko co czwarty Polak wie, ile warzyw i owoców powinno się spożywać
Warzywa na obiad, owoce między posiłkami
Owoce w potrawach jemy rzadko. Codziennie robi to jedynie 6% Polaków, a tylko 68% raz w tygodniu lub rzadziej. Talerz jest zatem bardzo dobry dla lepszego zobrazowania udziału warzyw, ale nie dla owoców, które jemy przede wszystkim poza głównymi posiłkami – jako przekąska, podwieczorek. Obok talerza musimy zawsze stawiać owoc: jabłko, gruszkę, sok, a w sezonie, od maja do października, filiżankę polskich owoców sezonowych
– mówi Witold Boguta, Prezes Zarządu Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw.
źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw