W dobie promowania zdrowego odżywiania i bezpiecznej żywności, szczególnie ważne jest aby żywność produkowana przez rolników była wolna od pozostałości środków ochrony roślin, a szczególnie od pozostałości nielegalnych preparatów.
Bezpieczna i zdrowa żywność jest w obecnych czasach jednym z najbardziej poszukiwanych towarów. Dzisiaj, kiedy w modzie jest zdrowe odżywianie i zwraca się uwagę na wartości odżywcze, a każdy owoc i warzywo „prześwietlane” są pod kątem obecności w nich dobroczynnych witamin i mikroelementów, każdy z nas – konsumentów – chce jeść zdrowe warzywa i owoce. Każdy rodzic chce zdrowo odżywiać swoje dzieci i mieć pewność, że to co podaje im na talerzu, jest bezpieczne i wartościowe. Ale czy to co kupujemy i podajemy naszym bliskim jest faktycznie bezpieczne? By odpowiedzieć na to pytanie, trzeba przede wszystkim wyjaśnić co to jest bezpieczna żywność.
Pytane o taką definicję osoby odpowiadają, że przede wszystkim jest to produkt wolny od pestycydów, a jednocześnie wolny od chorób i szkodników. W tym kontekście okazuje się, że najważniejszymi osobami w produkcji warzyw i owoców, decydującymi o ich bezpieczeństwie są rolnicy, gdyż to oni dbając o zdrowie roślin, zwalczają atakujące je choroby i szkodniki, wykorzystując w tym celu pestycydy, będące swoistymi lekarstwami wobec roślin, tak jak w przypadku ludzi stosowane są antybiotyki.
W dobie promowania zdrowego odżywiania i bezpiecznej żywności, szczególnie ważne jest aby żywność produkowana przez…
Opublikowany przez Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa Wtorek, 3 listopada 2020