w ,

Zasady ekologicznej produkcji sadowniczej

Przystąpienie do Unii Europejskiej stało się impulsem do rozwoju całego sektora żywności ekologicznej w Polsce. Wspólna Polityka Rolna UE ułatwiła polskim rolnikom konwersję upraw konwencjonalnych na uprawy ekologiczne. Zamiana profilu na ekologiczny łączyła się z możliwością uzyskania dotacji w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Wsparcie z PROW, jak również rosnące zainteresowanie konsumentów produktami ekologicznymi, przyspieszyło decyzje wielu rolników.

Elżbieta Rozpara z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach podkreśla fakt, iż coraz więcej konsumentów sięga po żywność ekologiczną. Dzieje się tak na całym świecie, zwłaszcza w bogatych krajach. Rosnący popyt na żywność ekologiczną wymusza u producentów produkcję takiej żywności.

Zgodnie z przepisami Unii Europejskiej, wysokość wsparcia zależy od powierzchni upraw ekologicznych. W przypadku upraw sadowniczych oraz jagodowych znajdujących się w okresie konwersji, dopłaty wynoszą 1882 zł/ha. W przypadku ekstensywnych upraw pochodzących z okresu konwersji, dopłata wynosi 790 zł/ha. Natomiast po okresie konwersji, odpowiednio 1501 zł/ha i 660 zł/ha. Beneficjenci chętnie korzystają z dopłat. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa przyznaje takie dopłaty na 5 lat.

Więcej w video-relacji:

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zaproponuj nazwę dla nowej, polskiej, wczesnej odmiany maliny powtarzającej owocowanie!

Mariusz Pudzianowski sadzi drzewka w swoim sadzie! Co sadzi Pudzian?!