w

Winiarze ze Świętokrzyskiego zgłębiali tajniki produkcji win musujących

Wyjazd studyjny do Lubuskiego: Winiarze ze Świętokrzyskiego zgłębiali tajniki produkcji win musujących

W dniach 20-22 maja 2025 roku, 25 osób związanych z uprawą winogron i produkcją wina wzięło udział w trzydniowym wyjeździe studyjnym, który odbył się na terenie województwa lubuskiego. Wśród uczestników znaleźli się rolnicy, przetwórcy żywności oraz doradcy rolniczy, wszyscy specjalizujący się w uprawie winorośli i przetwórstwie winogron.

Wyjazd ten został zorganizowany w ramach operacji własnej Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich+ (KSOW+) pod tytułem „Praktyczne aspekty produkcji win ze szczególnym uwzględnieniem win musujących techniką tradycyjną”. Głównym celem operacji było podjęcie działań mających na celu poprawę przychodów ze sprzedaży produktów z gospodarstw winiarskich oraz poszerzenie wiedzy wśród producentów z województwa świętokrzyskiego, szczególnie w zakresie praktycznych aspektów produkcji win musujących metodą tradycyjną.

Mikrobiologia w służbie winorośli

Pierwszego dnia uczestnicy odwiedzili Instytut Technologii Mikrobiologicznych w Turku. Ta nowoczesna jednostka badawczo-rozwojowa skupia się na zastosowaniach procesów fermentacyjnych i innych technologii opartych na pożytecznych mikroorganizmach, promując rozwiązania przyjazne środowisku. Następnie grupa udała się do wytwórni Probiotyków ProBiotics Polska w Bratuszynie. Prezes firmy, pan Sławomir Gacka, powitał uczestników i wygłosił wykład na temat gleby jako żywego ekosystemu, znaczenia mikrobiomu gleby dla przyszłego rolnictwa, nawożenia organicznego oraz roli biologizacji.

Mikrobiolog Elżbieta Dural przedstawiła natomiast probiotechnologie w uprawie winorośli, podkreślając ich wpływ na poprawę mikroflory winogron i wspomaganie naturalnych procesów fermentacji. Prezentacje te znacząco pogłębiły wiedzę uczestników na temat roli mikroorganizmów w poprawie plonowania i zdrowotności winogron.

Tajniki win musujących w Winnicy Gostchorze

Drugi dzień wyjazdu poświęcony był głównej atrakcji – wizycie w Winnicy Gostchorze. Właściciel winnicy, Guillaume Dubois, polsko-francuski winiarz z doświadczeniem zdobytym w Szampanii, oprowadził uczestników po swoim 15-hektarowym obiekcie. Na winnicy uprawianych jest pięć odmian winorośli, w tym Riesling, Pinot Gris i Pinot Blanc. Od 2014 roku z powodzeniem produkuje się tu wina musujące. Guillaume Dubois, który jest mentorem dla lokalnych winiarzy zrzeszonych w nieoficjalnym „Klubie 5” (skupiającym pięć winnic produkujących wina musujące), podzielił się swoją wiedzą i doświadczeniem.

W winiarni odbyła się szczegółowa lekcja teorii produkcji win musujących, podczas której przekazano sprawdzony przepis na wino musujące metodą tradycyjną oraz zaprezentowano niezbędne urządzenia. Po części teoretycznej, uczestnicy udali się do winnicy, gdzie właściciel omówił sposoby prowadzenia winorośli, a także zagadnienia związane z cięciem i ochroną. Zwrócono uwagę na niestety bardzo poważne szkody, jakie winnica poniosła wskutek wiosennych przymrozków, sięgających nawet -8°C. Kolejnym punktem były angażujące warsztaty z końcowego etapu produkcji wina musującego. Wizytę zakończyła degustacja najlepszych win musujących z Winnicy Gostchorze oraz prezentacja sztuki ich podawania. Wizyta ta okazała się niezwykle owocna, stanowiąc cenną skarbnicę wiedzy teoretycznej i praktycznej dla świętokrzyskich winiarzy.

Wieczorem drugiego dnia odbyły się wykłady na temat innowacji winiarskich z województwa świętokrzyskiego, zrealizowane w ramach działania M16 „Współpraca”. Omówiono również możliwości wsparcia finansowego dla gospodarstw winiarskich w ramach PS WPR 2023-2027 oraz przedstawiono najważniejsze informacje o Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich+.

Inspirujące zakończenie w Winnicy Od Nowa

Ostatniego dnia wyjazdu uczestnicy odwiedzili rodzinną Winnicę Od Nowa w Bytnicy, prowadzoną przez Marię Olejarz. Na 1,5-hektarowej winnicy uprawiane są szlachetne szczepy winogron: Riesling i Pinot Blanc. Winnica ta również należy do „Klubu 5”, a co ciekawe, mentorem właścicielki w zakresie produkcji win musujących jest sam Guillaume Dubois. Jego wiedza z Szampanii przyczyniła się do rozwoju sztuki produkcji win musujących w województwie lubuskim.

Podczas każdej wizyty uczestnicy mieli okazję zapoznać się z winnicami i przetwórniami, rozmawiać o metodach marketingowych, formach promocji produktów oraz współpracy między winiarzami. Intensywna wymiana doświadczeń i liczne dyskusje towarzyszyły całemu wyjazdowi. Uczestnicy ocenili wyjazd bardzo pozytywnie, uznając go za doskonałą okazję do zdobycia praktycznej wiedzy, wymiany doświadczeń i inspiracji do dalszych działań w swoich gospodarstwach. Poznali dobre praktyki w prowadzeniu winnic i przetwórstwie, a także nawiązali nowe, cenne kontakty.

źródło informacji oraz zdjęć: ŚODR w Modliszewicach

UDOSTĘPNIJ

Zdolność do wysiewu i infekcji zarodników workowych wynosi około 5-8%

Ceny truskawek na Giełdzie Goławin i Broniszach (28 maja 2025 r.)