Inflacja daje się Polakom coraz mocniej we znaki, co dostrzegają również konsumenci podczas codziennych zakupów.
Analizując ceny widzimy jednak, że nie wszystko drożeje. Wiele gatunków warzyw i owoców notuje spadki cen. Niektóre gatunki czy odmiany mają ceny zbliżone do tych ubiegłorocznych
– wskazuje Anna Kaszewiak z Warszawskiego Rolno-Spożywczego Rynku Hurtowego Bronisze.
Niektóre owoce staniały. Tak jest w przypadku borówki amerykańskiej. Rok temu kilogram owoców kosztował od 22 do 42 złotych z przeciętną ceną 40 złotych. Teraz to od 20 do 30 złotych, a przeciętnie 26 złotych.
Nieznaczne zmiany cen są widoczne w przypadku jabłek i gruszek. Przeciętna cena kilograma jabłek odmiany Ligol to obecnie 1,66 zł w porównaniu do 1,75 zł rok temu. Odmiana Alwa kosztuje przeciętnie 1,66 zł za kg, o 4 grosze taniej niż tego samego dnia w 2020 roku.
Za Cortland trzeba zapłacić od 2 do 3 zł w porównaniu do 2-2,5 zł rok temu. Kilogram jabłek odmiany Gala to przeciętnie koszt rzędu 1,66 zł w porównaniu do 1,7 zł przed rokiem.
Gruszki odmiany Konferencja – podobnie jak rok temu – kosztują przeciętnie 3 złote za kilogram. Nie zmieniła się również przeciętna cena Klapsy, za kilogram której trzeba zapłacić 4,75 zł i Lukasówki, która kosztuje 3 złote za kilogram.