Węgierska produkcja jabłek spada do około 400 tysięcy ton!
Tegoroczna produkcja jabłek spada na Węgrzech, częściowo z powodu szkód spowodowanych przymrozkiem, a częściowo z powodu braku jabłek przemysłowych w każdym regionie. Perspektywa ma wynieść około 400 000 ton, co stanowi mniej niż połowę zbiorów w 2018 r. I około 25 procent mniej niż średnia wydajność, która wynosi około 600 000 ton, powiedział wiceprezes Węgierskiej Organizacji Międzybranżowej Owoców i Warzyw i Rady Produktów (FruitVeB).
W połowie sierpnia przewidywano, że wielkość produkcji osiągnie około 450 000 ton, ale wraz z rozwojem zbiorów jasne jest, że ostateczny obraz będzie jeszcze bardziej rozczarowujący. Dlatego jest bardzo prawdopodobne, że do połowy listopada węgierska produkcja jabłek pozostanie poniżej 400 000 ton, powiedział Ferenc Apáti.
Biorąc pod uwagę sytuację, import będzie prawdopodobnie konieczny, a ceny owoców wzrosną. Cena konsumpcyjna jabłek waha się w przedziale od 200 do 500 forintów za kilogram (od 0,60 do 1,49 euro), ale w tym roku ceny konsumpcyjne mogą wahać się w przedziale od 380 do 500 forintów (1,13 do 1,49 euro). W każdym razie ceny nie powinny spaść poniżej 300 HUF (0,90 euro).
źródło: infostart.hu