Wspólnotowy import świeżych owoców i warzyw z krajów trzecich wyniósł w pierwszej połowie 2021 r. 11,4 mln ton i 11,785 mln euro, co stanowi wzrost o 3% ilości i 2% wartości w porównaniu z analogicznym okresem 2020 r., według danych Eurostatu .
Utrzymuje się tendencja wzrostowa importu spoza UE, który w ciągu ostatnich pięciu lat wzrósł o 18% pod względem wielkości i 23% pod względem wartości.
Holandia jest państwem członkowskim, które importuje najwięcej owoców i warzyw z krajów trzecich, z 3,7 mln ton w analizowanym okresie, 32% całości i przy wzroście o 7% w porównaniu z tym samym okresem w 2020 roku.
Tradycyjnie drugim i trzecim największym importerem owoców i warzyw spoza UE były Belgia i Francja, ale w pierwszej połowie 2021 r. na drugim miejscu znalazła się Hiszpania z 1,2 mln ton importu, o 11% więcej niż w 2020 r., co pokazuje silna obecność produkcji owoców i warzyw z krajów spoza UE na rynku hiszpańskim.
Belgia sprowadziła 1,1 mln ton w pierwszej połowie 2021 r., tyle samo co Francja. Niemcy również wyróżniają się milionem ton. Dane z 2021 r. utrzymują tendencję wzrostową importu spoza UE, który wzrósł o 18% pod względem wielkości i 23% pod względem wartości w ciągu ostatnich pięciu pełnych lat. W 2016 r. wynosiły 12 mln ton, a w 2020 r. 14,2 mln ton, a wartość wzrosła z 12 218 mln euro do 15 052 mln euro – wynika z danych Europejskiego Urzędu Statystycznego Eurostatu, przetworzonych przez FEPEX.
Źródło: FEPEX / polskiesadownictwo.pl