w

To jeden z głównych powodów, dla których ceny truskawek gruntowych są tak wysokie.

Tegoroczny sezon truskawkowy jest wyjątkowo trudny dla plantatorów. Główne problemy, z jakimi się mierzą to: wysokie straty spowodowane przymrozkami i długotrwałą suszą, brak pracowników sezonowych oraz rosnące koszty produkcji. To z kolei przekłada się na wysokie ceny owoców.
Mariusz Balcerzak z Pruszcza hodowlą truskawek zajmuje się od wielu lat. Jak sam przyznaje, tak trudnego sezonu dla plantatorów z regionu jeszcze nie było.

– To jest najtrudniejszy sezon w historii, odkąd posiadam plantację truskawek. W kwietniu nawiedziły nas gradobicia, potem truskawka wymarzła, przyszły duże chłody w maju, przymrozki, które zdziesiątkowały plony. Nasze straty sięgają około 80 procent – mówi Mariusz Balcerzak, plantator truskawek z Pruszcza.

To jeden z głównych powodów, dla których ceny truskawek gruntowych są tak wysokie. Na bazarach w regionie za kilogram owoców często trzeba zapłacić około 20 złotych. Dodatkowym wyzwaniem dla plantatorów są również rosnące koszty produkcji.

– Środki chemiczne, takie jak te na szarą pleśń, dramatycznie drożeją. Praca człowieka też kosztuje, bo przy truskawkach jest bardzo dużo pracy ręcznej – wyjaśnia Mariusz Balcerzak.

Obecnie coraz mniej plantatorów decyduje się na uprawę truskawek przeznaczonych do przetwórstwa.

Głównie teraz nastawiamy się na uprawę sadzonek deserowych, ponieważ cena w przetwórstwie jest niewysoka. Nie ma ludzi do zbiorów, bo za takie pieniądze nikt nie chce pracować. Dlatego przyszłość ma tylko uprawa truskawki deserowej, która osiąga wyższą cenę – tłumaczy Krystyna Niewczas, właścicielka szkółki sadzonek truskawek w Wielowiczu.

Rozwiązaniem coraz częściej wybieranym przez rolników są uprawy tunelowe. Foliowe konstrukcje pomagają chronić rośliny przed przymrozkami, nadmiernymi opadami i chorobami grzybowymi.

– W uprawie szkółkarskiej taki tunel służy do tego, żeby chronić się przed szkodnikami. To jest inne podejście, ale tunel tworzy też mikroklimat – rośliny wzrastają szybciej i są lepiej chronione – zauważa Jakub Niewczas.

Obecnie, jak podaje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Polska jest drugim – po Hiszpanii – producentem truskawek w Unii Europejskiej, z 15-procentowym udziałem w rynku. W 2024 roku produkcja tych owoców wyniosła 159 tys. ton.

źródło: TVP BYDGOSZCZ

UDOSTĘPNIJ

Popularne zbiory czereśni, czyli samozbiory!

Substancje aktywne dostępne dla upraw borówki