w

System Integrowanej Produkcji Roślin – Zmiany!

Integrowana Produkcja Roślin (IP) to nowoczesny i dobrowolny system jakości żywności, który zyskuje na znaczeniu w polskim rolnictwie. Opiera się na zasadach określonych w ustawie o środkach ochrony roślin [1], a jego celem jest produkcja żywności wysokiej jakości z poszanowaniem środowiska naturalnego. W roku 2025 system IP czeka intensywny rozwój, związany z publikacją kolejnych metodyk upraw.

Czym jest Integrowana Produkcja Roślin?

IP to system, który promuje zrównoważone metody uprawy, minimalizując użycie chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych. Opiera się na kompleksowym podejściu, uwzględniającym m.in. agrotechnikę, dobór odmian, biologiczne metody zwalczania szkodników oraz precyzyjne nawożenie. Uczestnictwo w systemie jest dobrowolne, a rolnicy zainteresowani przystąpieniem muszą co roku zgłaszać swój zamiar w jednej z upoważnionych jednostek certyfikujących. Lista tych jednostek jest dostępna na stronie Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN). Kluczowym elementem systemu jest przestrzeganie szczegółowych wytycznych zawartych w metodykach integrowanej produkcji, opracowanych dla konkretnych gatunków roślin.

Proces Tworzenia Metodyk IP

Proces opracowywania i zatwierdzania metodyk IP jest wieloetapowy i angażuje wielu ekspertów. Projekty metodyk przygotowywane są przez pracowników naukowych państwowych instytutów badawczych we współpracy z innymi jednostkami naukowymi. Zapisy te są następnie konsultowane z Głównym Inspektoratem Ochrony Roślin i Nasiennictwa.

Kolejnym ważnym krokiem jest przekazanie projektu metodyki do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz jego notyfikacja przez Komisję Europejską (KE), zgodnie z dyrektywą (UE) 2015/1535 [2]. W tym czasie obowiązuje trzymiesięczny okres wstrzymania prac legislacyjnych (tzw. standstill), podczas którego KE, państwa członkowskie i podmioty gospodarcze mogą zgłaszać swoje komentarze i opinie.

Na ostatnim etapie, po uwzględnieniu wszystkich uwag, metodyka IP jest zatwierdzana przez Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Zatwierdzone metodyki są następnie publikowane na stronie internetowej PIORiN, gdzie są ogólnodostępne dla producentów rolnych. Dotychczas opublikowano 4ien metodek integrowanej produkcji, obejmujących uprawy sadownicze, jagodowe, rolnicze i warzywne.

Nadchodzące Wdrożenia w 2025 Roku

Rok 2025 przyniesie znaczne rozszerzenie liczby dostępnych metodyk IP. Uprzejmie informujemy, że w bieżącym roku zostanie opublikowanych 16 nowych metodyk integrowanej produkcji roślin. Wśród nich znajdują się zarówno zupełnie nowe wytyczne, jak i aktualizacje już istniejących. Rośliny, dla których metodyki IP zostaną zatwierdzone i opublikowane w 2025 r., przedstawia poniższa tabela:


Lp. Roślina objęta metodyką IP Lp. Roślina objęta metodyką IP
1. bobik 9. leszczyna
2. ciecierzyca 10. łubin wąskolistny, żółty i biały
3. gorczyca biała, sarepska i czarna 11. papryka (wydanie czwarte)
4. groch siewny na cele pastewne 12. pietruszka korzeniowa i naciowa
5. groch siewny (cukrowy i łuskowy) 13. por
6. jagoda kamczacka 14. pszenżyto ozime i jare
7. jęczmień typu browarnego (wydanie drugie) 15. owies
8. kapusta włoska 16. soczewica

Plany na Przyszłość: Opracowanie Kolejnych Metodyk

To nie koniec rozwoju systemu Integrowanej Produkcji Roślin. Do końca roku 2025 zaplanowano również opracowanie 8 projektów nowych metodyk oraz aktualizację 8 już wydanych w poprzednich latach. Ich przekazanie do Komisji Europejskiej w celu notyfikacji jest przewidziane na 2026 rok. Poniższa tabela przedstawia rośliny, dla uprawy których zaplanowano opracowanie projektów metodyk IP w 2025 roku:


Lp. Roślina objęta projektem metodyki IP Lp. Roślina objęta projektem metodyki IP
1. bób 9. nostrzyk
2. burak cukrowy (wydanie drugie) 10. ostropest plamisty
3. cebula (wydanie piąte) 11. pszenica ozima i jara
4. jabłoń (wydanie ósme) 12. pieczarka
5. jarmuż 13. rabarbar
6. jęczmień ozimy i jary (wydanie drugie) 14. rzepak ozimy i jary (wydanie piąte)
7. kozłek lekarski 15. sorgo
8. kukurydza (wydanie piąte) 16. ziemniak (wydanie siódme)

Rozwój systemu Integrowanej Produkcji Roślin jest kluczowy dla zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego, ochrony środowiska i zwiększenia konkurencyjności polskiego rolnictwa. Dzięki nowym i aktualizowanym metodykom, rolnicy zyskują dostęp do aktualnej wiedzy i narzędzi, które pozwalają im prowadzić uprawy w sposób zrównoważony i efektywny.


Podstawa prawna: [1] Ustawa z dnia 8 marca 2013 r. o środkach ochrony roślin (t.j. Dz.U. z 2024 poz. 630) [2] Dyrektywa (UE) 2015/1535 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 9 września 2015 r. ustanawiającej procedurę udzielania informacji w dziedzinie przepisów technicznych oraz zasad dotyczących usług społeczeństwa informacyjnego (DZ.U.UE.L.2015.241.1)

źródło: PIORIN

UDOSTĘPNIJ

Polacy nie ufają producentom żywności. Nowe dane pokazują skalę problemu i wyzwania dla branży spożywczej

Laboratorium przebadało czereśnie pod kątem obecności 548 różnych pestycydów.