Próby terenowe przeprowadzone w gajach cytrusowych, migdałowych i oliwnych pokazują, jak zmienne dawki aplikacji zabiegów mogą zaoszczędzić od 43% do 67% w stosowaniu pestycydów.
System AIs, opracowany przez Pulverizadores Fede, łączy funkcjonalność najwyższej klasy opryskiwacza wyposażonego w technologię H3O i kompleksowe rozwiązanie agronomiczne dla upraw specjalistycznych oparte na przetwarzaniu obrazu i sztucznej inteligencji (AI).
AIs to urządzenie zainstalowane na ciągniku, które „widzi” stan, wielkość i wigor upraw, rejestrując obrazy o wysokiej szczegółowości za pomocą kamer 3D o precyzyjnej rozdzielczości czasowej.
Dzięki przetwarzaniu obrazu w czasie rzeczywistym system AIs umożliwia bardzo precyzyjne zabiegi. Wysyła polecenia do opryskiwacza, aby otwierał lub zamykał dysze w celu dostosowania aplikacji oprysku na podstawie wielkości i stanu fenologicznego każdego drzewa, utrzymując stałe ciśnienie, zapewniając jednocześnie równomierne rozprowadzanie i depozycję.
Ostatnie próby terenowe potwierdzają, że zmienna dawka aplikacji włączona przez system AI może zmniejszyć zużycie pestycydów nawet o 43% w cytrusach, 48% w migdałach, 56% w intensywnych gajach oliwnych i 67% w rozległych gajach oliwnych, w porównaniu z prawidłowo skalibrowanym, najnowocześniejszym opryskiwaczem, w którym wszystkie dysze pozostają otwarte.
Ważne jest, aby zauważyć, że potencjalne oszczędności zależą od zmienności i wielkości korony, a także odstępów między drzewami. W bardzo jednolitych koronach z minimalnymi odstępami między drzewami, takich jak plantacje kratowe, oszczędności będą niższe. Jednak w koronach o dużej zmienności, szerokich odstępach między drzewami, a nawet brakujących drzewach, oszczędności są znaczące, często przekraczając redukcje odnotowane w tych próbach.
System AIs otrzymał wsparcie z programu LIFE Unii Europejskiej na rozwój projektu pod akronimem LIFE-AIs (Projekt 101074540 — LIFE21-ENV-ES-Life-AIs). W skład konsorcjum wchodzą Fede (lider projektu), Agerpix jako partner technologiczny oraz główni producenci upraw specjalistycznych, tacy jak Castillo de Canena (gaje oliwne), Dominio Fournier D.O. Ribera de Duero (winnice) należące do González Byass Group, a także Agroptimum (pistacje). Technologia jest obecnie testowana i udoskonalana na plantacjach należących do członków konsorcjum, w celu przyspieszenia transferu innowacji do sektora rolniczego.