w

 Światowy Dzień Jabłka 2025 tuż tuż!

Jabłko to symbol polskiego rolnictwa. Jest jednocześnie jednym z najpopularniejszych owoców w kraju i na świecie. Co trzecie jabłko w Europie pochodzi  właśnie z Polski. W ciągu ostatnich lat nasze rodzime jabłka zostały wyróżnione poprzez uzyskanie prestiżowego Chronionego Oznaczenia Geograficznego, co stawia je w czołówce europejskich produktów rolnych, na równi z francuskimi i włoskimi serami oraz winami. 28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka. To dobra okazja do tego, aby odpowiedzieć na kilka pytań: ile wiemy o tym uniwersalnym owocu – jego historii, sposobach uprawy oraz pozytywnym wpływie na nasze zdrowie?”

– Mało kto wie, że Jabłka Grójeckie mają królewski rodowód – mówi Magdalena Wrotek-Figarska Dyrektor Generalna  Stowarzyszenia Sady Grójeckie.  – Nasze sady założyła ponad 500 lat temu Królowa Bona. Jesteśmy dumni z tak długiej i ciekawej historii i jednocześnie pewnie spoglądamy w przyszłość. Nasze sady należą do najbardziej zaawansowanych technologicznie w całej Europie, co
w połączeniu z unikalnymi warunkami klimatycznymi i glebowymi gwarantuje naprawdę wyjątkowy smak i jakość premium.

To właśnie innowacyjne metody produkcji odpowiadają za to, że polskie jabłka są bezpieczne dla zdrowia i uprawiane w myśl zasady zrównoważonego rozwoju. Programy regeneracji gleby, nowoczesne stacje pogodowe, zaangażowanie pszczelarzy w proces zapylania kwiatów – to tylko niewielka część dowodów na to, że współpracujemy z naturą .  

 – Dzisiaj nasze wielopokoleniowe doświadczenia pozwalają na rozwój nowoczesnych technologii, dzięki którym możemy lepiej dbać o nasze plony i pracować w zgodzie z naturą – mówi Marcin Lis  Członek Zarządu Stowarzyszenia. – Staramy się również wprowadzać rozwiązania, które pozwalają nam oszczędzać wodę, co jest szczególnie istotne wobec szybko zmieniającego się klimatu. 

– Już siódmy raz dzielimy się z Polakami owocami naszej pracy – dodaje Andrzej Zaręba – żadna opowieść czy dane statystyczne nie zastąpią „żywego” przykładu.

W niedzielę 28 września 2025 r. na wareckim rynku odbędzie się wyjątkowy, rodzinny piknik z okazji Światowego Dnia Jabłka – wydarzenie wyróżnione tytułem Najlepszego Produktu Turystycznego Mazowsza. Organizatorzy – Stowarzyszenie W.A.R.K.A. i Stowarzyszenie Sady Grójeckie – zapraszają mieszkańców Mazowsza i turystów do wspólnego celebrowania tego największego skarbu regionu – jabłek z Największego Sadu Europy.

Światowy Dzień Jabłka od pierwszej edycji ma niezmiennie formułę pikniku rodzinnego. Jako organizatorzy dbamy o to, aby każdy – od juniora do seniora – mógł przyjść, zobaczyć, posmakować jabłkowe specjały, jednym słowem ciekawie spędzić niedzielne popołudnie – mówi Andrzej Zaręba, społeczny prezes Stowarzyszenia W.A.R.K.A

– Serce polskiego sadownictwa bije na Mazowszu – w regionie grójecko-wareckim, który odpowiada za niemal połowę krajowego zbioru. To nasza polska specjalność, a jednocześnie piękna, żywa historia regionów i rodzin, które od pokoleń prowadzą sady. Dziś tę historię opowiadamy światu coraz pewniejszym głosem. – przekonuje Magdalena Wrotek – Figarska  

A czy warto jeść jabłka? Wszyscy lekarze i dietetycy przekonują, że tak. W jednym świeżym jabłku znajdziemy witaminę C, witaminy z grupy B, A, E i K. To jednak nie wszystko. W skórce jabłka znajdują się bardzo silne antyoksydanty, takie jak: katechiny, procyjanidyny, kwas chlorogenowy. Są one szczególnie ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego i wykazują silne działania przeciwzapalne, a także wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej.

– Regularne spożywanie jabłek, może zmniejszać ryzyko powstawania wielu groźnych chorób, między innymi: udaru mózgu, cukrzycy typu 2, demencji starczej oraz choroby Alzheimera, astmy oskrzelowej – wylicza Magdalena Wrotek – Figarska – Gryzienie i żucie jabłek stymuluje dziąsła i pobudza wydzielanie śliny, która działa przeciwbakteryjnie i przeciwpróchniczo. Jabłko możemy śmiało nazwać superowocem i powinniśmy spożywać przynajmniej jedno każdego dnia.

Po latach spadków konsumpcji jabłek w Polsce, trend się odwraca. Według najnowszych danych Kantar Polska, tylko w maju i czerwcu liczba konsumentów wzrosła łącznie o 2,4 miliona. To oznacza, że jabłko wraca, i to z przytupem.

Jabłko uzyskało wynik spożycia wyższy niż rok temu – 72% populacji 15+ obecnie vs 68% w czerwcu 2024 roku. Zatrzymując tym samym tendencję spadkową dla kolejnego z rzędu miesiąca. – podaje Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych na podstawie badań Kantar Polska – Po okresie długotrwałego spadku spożycia jabłek widać wyraźną poprawę – coraz więcej osób sięga po ten owoc. Pozytywna zmiana postrzegania jabłek i renesans ich popularności to efekt współpracy wielu ludzi zaangażowanych w rozwój sadownictwa.

*Wyniki prezentowane na podstawie „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” realizowanych przez Kantar Polska we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI), reprezentatywna próba 1010+ Polaków w wieku 15 lat i więcej. Badanie w dniach 13-18 czerwca 2025 r.

UDOSTĘPNIJ

Tragedia w litewskich sadach. Pogoda niemal całkowicie zniszczyła plony jabłek

Kolejna obniżka cen jabłek przemysłowych: Sytuacja na rynku 22 września