Autor tekstu: Maciej Cybulak
Chciałbym poruszyć pewien drażliwy (szczególnie po zeszłym roku) temat: Sortowanie jabłek z ordzawieniem.
Jak wiemy wszyscy doskonale sezon jest trudny. Pełno jest uszkodzeń pomrozowych w miejscach gdzie jabłka ocalały. Niestety większość odmian w jakimś procencie posiada uszkodzenia (ordzawienia) w mniejszej lub większej powierzchni.
Trwają zbiory gali, o tym że gala jest ordzawiona u nas i wielu producentów na świecie – to wiemy. O tym że gala ordzawiona jest we Włoszech też wiemy, Włoscy sadownicy się z tym nie kryją: wrzucając zdjęcia ze zbiorów na różne grupy pisząc, że w tym roku jest ordzawiona.
W 2017 gala również była ordzawiona i nikt jabłka jak na zdjęciach numer od 3 do 7 mi nie odrzucił owoców.
Teraz pytanie jak do tego podejdą wszystkie firmy handlujące np. grupy w tym roku? Zrobiłem kilka zdjęć i zastanawia mnie co Wy na ten temat sądzicie? Do jakiej skali ordzawienia mówi o jabłku deserowym?
Zapraszam do merytorycznej dyskusji i czekam na głosy członków zarządów grup co oni o tym myślą?