Sezon truskawkowy w pełni! Ceny truskawek kształtują się na rynku krajowym od 3 zł do 6 zł za 1 kg.
Ceny za łubiankę truskawek na „Giełdzie Goławin” – 2,2kg:
– florence 9zł
– tea 9zł
– azja 8zł
– aprika 9zł
– salsa 8zł
Ceny za łubiankę na rynku Bronisze kształtuję się od 6zł do 12 zł za łubiankę.Cena zależy od jakości, odmiany i dostępności towaru.
Odnotowaliśmy również spadek cen na skupach przemysłowych: 2.40zł/1kg! Cena ta jest skandaliczna, biorąc pod uwagę koszty jakie musi ponieść plantator truskawki.
Truskawka jest owocem miękkim, który nie wytrzyma na krzaku niestety zbyt długo. Obecnie w sezonie jest wysyp owocu, przetwórnie zdają sobie z tego sprawę i obniżają ceny aby kupić jak najwiecej i najtaniej.
Komentarz plantatora truskawki: „Ograniczają specjalnie mogę przerobowe aby zrobić sztuczny tłok. Mają kupione 30% mniej niż w tamtym roku. Chcą jak najwięcej zarobic i w następnym roku wyjść jak najtaniej.. Nikt się za to nie weźmie?”
Komentarz kolejnego plantatora truskawki: „Przetwórnie bezczelnie wykorzystują ze jest wysyp i chcą kupić prawie darmo”
Gdzie są te kontrole w sprawie cen?
Rolnicy, jako najsłabsze ogniwo łańcucha żywnościowego, mają ograniczony wpływ na poziom uzyskiwanych przez nich cen za wyprodukowane produkty rolne. Odnosi się to w szczególności do produktów świeżych, szybko psujących się, np. owoców miękkich. Siłą przetargową dysponują podmioty silne ekonomicznie – przetwórstwo i handel.
Plantatorzy podają również, iż ciężko o pracowników na rynku, a w niektórych regionach pracownicy żądają nawet 3 zł za rwanie truskawki skubanej co w przypadku plantatora truskawek nie jest opłacalne zakładając, że zakład przetwórczy płaci 2,40 zł!
Brakuje ludzi do zbioru truskawek! Czy truskawki zgniją na polu?