Z dostępnych, szczegółowych danych Eurostatu wynika, że polski eksport mrożonych owoców i warzyw znacząco wyhamował w kwietniu i maju, głównie wskutek ograniczenia sprzedaży do sektora HoReCa. Dane PONT potwierdzają, że sektor przetwórstwa owoców i warzyw był jednym z najbardziej dotkniętych pandemią, w którym sprzedaż eksportowa w 2q20 zmalała o 7,2% r/r.
O ile wartość sprzedaży zagranicznej owoców mrożonych w 1q20 zanotowała wzrost o 5,6% r/r, o tyle łączna sprzedaż w kwietniu i maju zmalała o 5,5% r/r. Istotne zmiany w dynamice sprzedaży, w relacji do 1q20 odnotowano w przypadku eksportu do Niderlandów (-5,6% r/r vs +5,7% r/r w 1q20), Szwecji (-4,6% r/r vs +14,2% r/r), a także Belgii (-17,8% r/r vs +1,1% r/r).
Największy spadek popytu obserwowano w przypadku mrożonych czarnych porzeczek. Ich eksport w kwietniu i maju zmalał o 9,9% r/r wobec wzrostu o 31,6% r/r w 1q20.
Znacząco obniżyła się dynamika eksportu mrożonych malin (-0,6% r/r vs +19,3% r/r w 1q20), a także mrożonych wiśni (-10,6% r/r vs -3,2% r/r w 1q20).
źródło: Agro Nawigator, PKO Bank Polski SA, pkobp.pl