w

Robotyka, autonomiczność, elektromobilność

Targi Sadownictwa i Warzywnictwa to jedne z największych targów branżowych w Europie, prezentujących najnowsze technologie i maszyny dla branży sadowniczej oraz warzywniczej, ale również doskonała okazja do zdobycia wiedzy na temat nowoczesnych metod produkcji.

W trakcie dwóch dni trwania wydarzenia odbywały się liczne konferencje branżowe. Podczas drugiego dnia Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, czyli 23 stycznia 2025 roku, odbyła się Konferencja Maszynowa — Techniki i narzędzia ogrodnictwa 4.0/5.0, która zgromadziła wielu międzynarodowych ekspertów oraz profesjonalistów z branży, aby wspólnie omówić innowacje z zakresu Ogrodnictwa 4.0 i 5.0, precyzyjnej ochrony roślin oraz autonomicznych maszyn rolniczych. W ramach konferencji zaplanowano dwie główne sesje tematyczne.

Teledetekcja i narzędzia wykonawcze precyzyjnej ochrony roślin

Podczas sesji „Teledetekcja i narzędzia wykonawcze precyzyjnej ochrony roślin” uczestnicy mieli okazję poznać najnowsze narzędzia do monitorowania stanu upraw i technologii precyzyjnej ochrony roślin. Wśród prelegentów znaleźli się uznani specjaliści, m.in. prof. Emilio Gil z Polytechnic University of Catalonia, Barcelon ES, który opowiedział o możliwościach wykorzystania teledetekcji satelitarnej w optymalnym dawkowaniu środków ochrony roślin, dr hab. Magdalena Szechyńska-Hebda z Instytutu Botaniki PAN, Kraków, która przedstawiła techniki teledetekcji spektralnej, termowizyjnej i fluorescencyjnej. Prof. dr hab. Joanna Puławska, Instytut Ogrodnictwa — PIB Skierniewice przybliżyła temat teledetekcji spektralnej jako narzędzia do wczesnego wykrywania chorób roślin. Natomiast Włodzimierz Piotrowski, BBLEAP przestawił wykład dotyczący zabiegów ochrony roślin z technologii PWM.

Robotyka, autonomiczność, elektromobilność

Druga sesja – „Robotyka, autonomiczność, elektromobilność” poświęcona była przyszłości autonomicznych maszyn w rolnictwie oraz innowacjom w dziedzinie elektromobilności. Swoją wiedzą podzielili się m.in. prof. Paolo Gay z University of Turin, Grugliasco, IT, który omówił wpływ autonomicznych systemów na produkcję ogrodniczą, oraz prof. dr hab. inż. Łukasz Kaczmarek z Politechniki Łódzkiej, który zaprezentował przełomowe technologie związane z przechowywaniem wodoru dla ogniw paliwowych. dr hab. Paweł Konopacki, Instytut Ogrodnictwa — PIB, Skierniewice przybliżył temat — Jak roboty zbierają jabłka.

Konferencja zakończyła się panelem dyskusyjnym, podczas którego uczestnicy mogli wymienić się doświadczeniami i poglądami na temat rozwoju technologii w ogrodnictwie.

Najnowsze trendy i technologie przedstawione na targach TSW

Konferencja Maszynowa stanowiła wyjątkową okazję do poznania najnowszych trendów i technologii wspierających zrównoważony rozwój oraz efektywność w produkcji ogrodniczej. Udział w konferencji był również szansą na nawiązanie wartościowych kontaktów biznesowych i wymianę wiedzy z liderami branży.

HARVBOT — ekonomiczna, automatyczna maszyna o konstrukcji modułowej do identyfikacji i zbioru jabłek z wykorzystaniem sztucznej inteligencji

Instytut Ogrodnictwa — PIB w trakcie targów TSW zaprezentował mocno zaawansowany i innowacyjny projekt robota do zbioru jabłek deserowych. Mimo tego, że była to jedynie jego część, pokaz ramienia robotycznego mocno przykuwał uwagę. Uczestnicy targów mieli okazję zobaczyć na własne oczy jak pracuje ramię robotyczne, będące elementem autonomicznej maszyny do zbioru jabłek deserowych. Ramię robotyczne jest w stanie zerwać owoc z drzewa i odłożyć go bezpiecznie do opakowania.

Prace nad maszyną trwają od 2023 roku. To wtedy projekt pod nazwą „Ekonomiczna, autonomiczna maszyna o konstrukcji modułowej do identyfikacji i zbioru jabłek z wykorzystaniem sztucznej inteligencji” został zgłoszony do konkursu Infostrateg IV Narodowego Centrum Badań i Rozwoju i został zaakceptowany do realizacji.

Projekt realizowany jest przez Instytut Ogrodnictwa razem z firmą Inwebit.

Nowoczesna technologia — oparta o algorytmy sztucznej inteligencji, umożliwiająca identyfikację i skuteczny zbiór jabłek o wysokiej jakości konsumpcyjnej (do spożycia bezpośrednio po zbiorze, jak i po przechowywaniu).

źródło: ŚODR w MODLISZEWICACH

UDOSTĘPNIJ

Informacja o wyrobach zawierających azbest — tylko do 31 stycznia

Temperatura poszybuje aż do 15 st. C! Czy to koniec zimy?