w

Polskie superowoce dotarły do lekarzy w Bergamo i w Turynie

Dar plantatorów dotarł do lekarzy w Bergamo i w Turynie

Nasze polskie soki, konfitury, dżemy z aronii, borówki, jagody kamczackiej, agrestu, porzeczek, malin, truskawek, jeżyn i mini-kiwi – owoców o znanych właściwościach przeciwutleniających – dotarły do najbardziej dotkniętych pandemią ośrodków we Włoszech. Część do Bergamo do szpitala dell’Ospedale Papa Giovanni XXIII, część do Szpitala Uniwersyteckiego w Turynie. Przetwory zostały przekazane przez plantatorów i przetwórców na znak solidarności w czasach pandemii. 
pasek_04.jpg
Przetwory trafiły do personelu medycznego i sanitarnego oddziałów zajmujących się pacjentami COVID-19. Szpital im. Papieża Jana XXIII jest największą placówką w Bergamo, uznawanym za epicentrum epidemii we Włoszech. Piemont to jeden z włoskich regionów najbardziej dotkniętych pandemią koronawirusa. Turyński Szpital Uniwersytecki to największy tego typu zespół podmiotów sektora medycznego we Włoszech i w Europie.
W sumie przekazano ponad 4500 sztuk przetworów. Zbiórkę zorganizowali plantatorzy i przetwórcy owoców jagodowych, którzy na co dzień współpracują w ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!”.

Dar ma dla nas dużą wartość. Ogromne podziękowania niech trafią do polskich plantatorów. Jesteśmy poruszeni tym, że pomyśleli o nas w tym okropnym okresie. Wasz gest będzie zawsze w naszych sercach. On sprawia, że myślimy o wszystkich Polakach! Dziękuję!

– powiedział dr Antonio Scarmozzino, Dyrektor w turyńskim Azienda Ospedaliero Universitaria Città della Salute e della Scienza.

– Dla wszystkich Polaków nasze najserdeczniejszye podziękowania za waszą bliskość. Tak jak historia wiąże nasze narody, tak dziś, tak silnie dotknięci, jesteśmy głęboko wdzięczni za wszystko co dla nas czynicie – dodał dr Libero Ciuffreda, Dyrektor Departamentu Onkologii AOU Città della Salute e della Scienza.
Połowa zebranych przez plantatorów przetworów , od kilku dni, dystrybuowana jest w najbardziej potrzebujących wsparcia warszawskich szpitalach. Akcję koordynuje Wolontariat Studentów Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

W imieniu Samorządu Studentów WUM, jak i wszystkich obdarowanych pięknie dziękujemy wszystkim Plantatorom za ich dary i za ich dobre serca. Poprosimy o przekazanie naszych wyrazów wdzięczności i podziękowań

– powiedziała Agnieszka Stępień, Kierownik Biura Informacji i Promocji, Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

– Nie możemy być obojętni. Przekazaliśmy przetwory pracującym na pierwszej linii na oddziałach dla chorych na COVID-19 jako wyraz wsparcia dla polskiego i włoskiego personelu medycznego. W tym trudnym okresie ta inicjatywa mobilizuje i łączy – powiedział Piotr Nowak z firmy Korab Garden, jeden z inicjatorów zbiórki, plantator i producent soków z aronii.
Plantatorzy chcieli aby przekazanym produktom towarzyszyło przesłanie: „Wysyłamy to co dziś najcenniejsze, czyli przetwory. Chcemy by cieszyły tych, których praca wzbudza nasz podziw. W ten sposób chcemy powiedzieć, że jesteśmy z Wami!”.
W mediach społecznościowych materiały na temat akcji obejrzało już ponad 500 tys. osób. Informacje udostępniali miłośnicy owoców jagodowych oraz liczna i aktywna Polonia. Fakt przekazania, nawet symbolicznego, wsparcia z Polski okazał się bardzo ważny. Nie bez znaczenia jest też fakt, że w czasach stanu wojennego w Polsce to właśnie mieszkańcy Turynu zaangażowali się w pomoc dla Polski. W latach 80-tych włoskie związki zawodowe wspierały Solidarność, a Turyn odegrał wtedy rolę szczególną, z uwagi na więzy łączące związkowców z zakładów Fiata z metalowcami z FSO.
Serdeczne podziękowania plantatorzy kierują w stronę Pani Ambasador Anny Marii Anders, Pani Konsul Generalnej Adrianny Siennickiej, Pani Agnieszki Hoppen-Klikowicz, radcy-minister Ambasada RP w Rzymie, bez pomocy których inicjatywa nie zyskałaby tak szerokiego zasięgu.

Darczyńcy

Korab Garden – soki aroniowe, Borówkowa Dolina – soki z borówki 100%, Berry Good – soki borówkowe w różnych smakach, Gospodarstwo Rolno-Sadownicze Beata i Kazimierz Wasiak – konfitury borówkowe, Polskie Stowarzyszenie Plantatorów Porzeczek. Bluehaskap Anna Litwin – konfitury jagoda kamczacka i mini kiwi, Plantin, Tadeusz Kusibab – soki, liofilizat i liofilizat sproszkowany jagody kamczackiej, Przetwory z Borówki, Agnieszka Jarosińska – konfitury borówkowe, Barbara i Bogusław Wilk – soki agrestowe, Gospodarstwo Ogrodnicze Krupińscy – dżemy z jagody kamczackiej. BiGrim, Grzegorz Maryniowski – soki z malin EKO, soki  z rokitnika 100% EKO, soki  z jabłek czerwonomiąższowych, Karolina i Łukasz Bednarczyk, plantacja Bednarczyk Berries – plantatorzy mini-kiwi. Borówka Amerykańska Leśniewscy – Zakrocz – dżemy borówkowe. Ministerstwo Borówki – dżemy borówkowe. Gospodarstwo Ogrodnicze Szczepanówka, Aleksandra Buła – soki z jagody kamczackiej, soki agrestowe, dżemy z czerwonej porzeczki, dżemy z agrestu. Stowarzyszenie Plantatorów Jagody Kamczackiej – dżemy z jagody kamczackiej. Nutracevit – proszek z jagody kamczackiej, źródło antocyjanów, BIOHASKAP Vitality.
UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapobieganie uszkodzeniom mrozowym – Komunikat sadowniczy Jacek Ceglarski Azelis

Ukraina: 95% strat w wiśniach! 2020 rok będzie niezwykle trudny dla producentów owoców pestkowych