Analitycy EastFruit zwracają uwagę na bardzo ciekawy trend obserwowany w Polsce. Pomimo tego, że Polska jest jednym ze światowych liderów w eksporcie świeżych jabłek, okresowo wypierając nawet Chiny z pierwszego miejsca pod względem wielkości importu, w ostatnich latach kraj coraz wyraźniej przenosi nacisk z eksportu jabłek na eksport gruszki.
„Średnio w ciągu ostatnich pięciu lat Polska zwiększała eksport gruszek w tempie 23% rocznie, czyli prawie 13 tys. na rok. Jednocześnie Polska zwiększyła eksport gruszek szybciej niż jakikolwiek inny kraj z pierwszej dziesiątki światowych eksporterów tych owoców. Ponieważ zła pogoda miała równie negatywny wpływ zarówno na jabłko, jak i gruszkę, czynnik ten można zignorować. Oznacza to, że zmiana trendów na korzyść gruszki wydaje się dość oczywista ”
– wyjaśnia Andriy Yarmak, ekonomista w wydziale inwestycyjnym Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
Dzięki szybkiemu wzrostowi eksportu gruszek, Polska do końca 2020 roku awansowała na 9 pozycję na świecie wśród czołowych eksporterów tych owoców, wyprzedzając Włochy i Portugalię.
Według prognoz EastFruit, opartych na informacjach z polskich źródeł, już w sezonie 2020/21 Polska może po raz pierwszy wyeksportować ponad 100 tys. ton gruszek. A jeszcze pięć lat temu eksport gruszek z Polski wynosił tylko 25 tysięcy ton!
W strukturze polskiego eksportu owoców gruszki zajmują obecnie czwarte miejsce pod względem przychodów, ustępując jedynie jabłkom, mrożonym jagodom i świeżym borówkom. Eksperci przewidują, że przychody z eksportu polskich gruszek będą tylko rosły.
Warto zauważyć, że z dziesięciu największych światowych eksporterów gruszek tylko trzy kraje zmniejszają wielkość eksportu, podczas gdy wszystkie pozostałe je zwiększają. W ujęciu względnym najszybciej rośnie eksport, co zauważył już Andriy Yarmak z Polski. Jednak Turcja, która wciąż znajduje się na 12. miejscu na świecie, wykazuje podobne tempo wzrostu, ale biorąc pod uwagę sukces na rynku jabłek, nie ma wątpliwości, że Turcja będzie aktywnie zwiększać wolumen eksportu, nawet jeśli chodzi o gruszki. Obecnie eksport tureckich świeżych gruszek rośnie o 9 tysięcy ton rocznie.USA (o 8 tys. ton rocznie), Włochy (o 11 tys. ton rocznie) i Chile (o 5 tys. ton rocznie) ograniczają eksport świeżych gruszek.
Liderami w światowym rankingu pozostają Chiny, Holandia, Argentyna i Belgia, które rocznie eksportują około 1,5-1,6 mln ton świeżych gruszek. Te cztery kraje odpowiadają za około 58% światowego eksportu.
Wśród krajów naszego regionu na uwagę zasługuje wzrost eksportu gruszek przez kraje Azji Centralnej. Zakłada się jednak, że do Rosji eksportowana jest głównie gruszka chińska, ponieważ Chiny nie są obecnie w stanie dostarczać gruszek bezpośrednio na rynek rosyjski. Azerbejdżan również wykazuje znaczną wielkość eksportu, ale tutaj najprawdopodobniej mówimy o reeksportu gruszek z Iranu.
Mołdawia i Ukraina, mimo dobrych warunków do uprawy i eksportu gruszek, jak dotąd nie przywiązują dużej wagi do tej kultury, choć warto zwrócić uwagę na pojawiający się trend zakładania nowoczesnych sadów gruszowych przez znaną ukraińską firmę „Sady Dnipra”, znaną przede wszystkim za jabłko premium pod marką UApple. Co prawda firma planuje sprzedać gruszkę w pierwszym etapie przede wszystkim na rynku krajowym, ponieważ Ukraina jest importerem netto tych owoców.
źródło: east-fruit.com