Jabłka bezpieczne dla konsumentów
W polskich sadach trwają intensywne zbiory jabłek. Na rynku dostępne jest szerokie bogactwo odmian – od słodkich i soczystych po kwaśne i aromatyczne. Owoce te doskonale sprawdzają się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i jako składnik ciast czy domowych przetworów.
Aby zapewnić, że owoce trafiające do konsumentów są zdrowe i bezpieczne, inspektorzy Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN) pobierają próbki płodów rolnych do badań pod kątem pozostałości środków ochrony roślin.
Kontrole prowadzone są bezpośrednio u producentów. Ich celem jest sprawdzenie, czy środki ochrony roślin stosowane są zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.
Dzięki pracy inspektorów PIORiN do konsumentów trafiają zdrowe, smaczne i bezpieczne owoce, warzywa oraz zboża. To efekt konsekwentnych działań mających na celu zapewnienie wysokiej jakości i bezpieczeństwa żywności pochodzącej z polskich gospodarstw.
źródło: PIORIN






