O plantacje porzeczek musimy zadbać także po zakończeniu owocowania. Latem, po zbiorach owoców należy zadbać o krzewy, zapewni to dobre plonowanie w przyszłym roku. Ważne jest cięcie krzewów, ale także nawożenie, ochrona przed chorobami i szkodnikami oraz usuwanie zachwaszczenia.
Cięcie porzeczek czarnych i kolorowych jest inne z uwagi na różny sposób owocowania tych gatunków.
Porzeczki czarne najlepiej owocują na pędach 1, 3-letnich, natomiast porzeczki kolorowe dobrze plonują na pędach 1, 3-letnich, a także starszych 5, 6-letnich oraz na krótkopędach. W przypadku porzeczek kolorowych główne cięcie prowadzi się wczesną wiosną, ale można ten zabieg wykonać też latem po zbiorach. Natomiast porzeczki czarne zaleca się przycinać przede wszystkim latem, po zakończeniu zbiorów.
Po zakończonym owocowaniu na plantacjach porzeczek czerwonych i białych przeprowadza się cięcie sanitarne i prześwietlające, usuwa się pędy połamane, chore, uszkodzone i pokładające się na ziemi oraz pędy 7-letnie i starsze. Można też skrócić o połowę długości pędy jednoroczne u krzewów 3-letnich i starszych. Sprzyja to tworzeniu się dużej liczby krótkopędów, na których również zawiązują się owoce. Usuwamy też nadmiar pędów jednorocznych zagęszczających koronę.
Na plantacjach porzeczki czarnej latem po zbiorach przeprowadza się cięcie sanitarne, należy usunąć pędy chore, uszkodzone i pokładające się. Wykonujemy też cięcie formujące, polegające na wycięciu wszystkich pędów 4-letnich i starszych. Po cięciu powinno pozostać na krzewie około 5-6 pędów jednorocznych, 3-4 dwuletnie oraz 3-4 trzyletnie. Porzeczkom czarnym nie skraca się pędów jednorocznych. Cięcie po zbiorze owoców umożliwia też rozpoznanie i usunięcie pędów zaatakowanych przez przeziernika porzeczkowca.
Bardzo ważna jest również ochrona porzeczek po zbiorach przed chorobami takimi jak: amerykański mączniak agrestu, antraknoza (opadzina) liści porzeczki i rdza wejmutkowo-porzeczkowa. Przy dużym nasileniu chorób opryskiwanie wykonujemy bezpośrednio po zbiorze, drugie po 10-14 dniach. Odpowiednie zabiegi ochrony roślin po zbiorach sprawią, że w kolejnym sezonie porzeczki będą lepiej owocowały, a owoce będą lepszej jakości.
Dodatkowym zabiegiem fitosanitarnym na małych plantacjach ograniczającym presję chorobową jest grabienie i usuwanie spod krzewów opadłych liści porażonych przez choroby. Patogeny zimują w resztkach roślinnych i są źródłem infekcji w kolejnym sezonie.
Po zbiorach owoców należy dokarmić krzewy, aby lepiej przygotować je do spoczynku zimowego. Zalecane jest dokarmianie dolistne preparatami zawierającymi cynk i bor, składniki te krzewy zmagazynują w pąkach i pędach. Zostaną wykorzystane na początku kolejnego sezonu, co zagwarantuje dobry wzrost, kwitnienie i plonowanie w przyszłym sezonie. Wpłyną też na zwiększenie mrozoodporności krzewów.
Jesienią powinniśmy też wykonać nawożenie doglebowe potasem i fosforem oraz wapnowanie gleby. Dawki nawozów powinny zostać ustalone na podstawie wyników analizy gleby.
Okres po zbiorach owoców to dobry termin na zbiegi zwalczające chwasty. Herbicyd należy dobrać w zależności od stanu zachwaszczenia. Jesienią powinny być stosowane środki, które wykazują skuteczność w niższych temperaturach. Jeżeli gleba jest wilgotna i wolna od chwastów można zastosować herbicyd doglebowy, które wykazuje skuteczność przeciw chwastom jedno- i dwuliściennym. Zastosowany do połowy października będzie ograniczał kiełkowanie chwastów do końca okresu wegetacji oraz na początku przyszłego sezonu wegetacyjnego. Chwasty jednoliścienne zwalczamy herbicydami zalecanymi w aktualnym programie ochrony roślin, natomiast wieloletnie musimy usuwać mechaniczne z uwagi na brak zarejestrowanych preparatów. Środki zawierające glifosat stosujemy w okresie wegetacji na intensywnie rosnące chwasty, zabiegi stosujemy wyłącznie w międzyrzędziach, opryskiwaczem z osłonami, gdyż pobranie środka przez zielone części krzewów może uszkodzić rośliny.
Wiesława Kaczorek
źródło: ŚODR w Modliszewicach