Ryzyko zachorowania na raka zależy od bardzo wielu czynników, w tym m.in. od tego, co jemy i pijemy na co dzień. Medycy ostrzegają, że niektóre produkty konsumowane w nadmiarze, jak np. przetworzone mięso czy alkohol, zwiększają to ryzyko. Z drugiej strony wskazują też produkty żywnościowe, które pomagają to ryzyko zmniejszać. Szczególnie polecane są wśród nich m.in. warzywa kapustne oraz owoce jagodowe! Dowiedz się dlaczego.
-
nadwaga i otyłość,
-
brak aktywności fizycznej,
-
niskie spożycie warzyw i owoców,
-
palenie tytoniu,
-
spożywanie alkoholu.
-
nadmierna konsumpcja mięsa przetworzonego (wędzonego, konserwowanego czy peklowanego) zwiększa ryzyko rozwoju raka jelita grubego i raka żołądka,
-
nadmierne spożycie soli i solonej żywności zwiększa ryzyko rozwoju raka żołądka, ale także i raka jamy nosowo-gardłowej,
-
a konsumpcja alkoholu stanowi czynnik ryzyka rozwoju wielu rodzajów nowotworów: raka jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, żołądka, wątroby, jelita grubego i piersi.
-
warzywa niskoskrobiowe (np. brokuł, sałata, pomidor, kapusta, kalafior, papryka, szpinak, cebula, czosnek, pietruszka, rzodkiewka) obniżają ryzyko rozwoju raka jamy ustnej, gardła i krtani,
-
błonnik pokarmowy – zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego,
-
owoce – zmniejszają ryzyko rozwoju raka jamy ustnej, gardła, krtani i płuc.
Spożywanie owoców i warzyw, w tym m.in. owoców jagodowych, jest znanym czynnikiem ochronnym, a więc zapobiegającym powstawaniu nowotworów. Jednak poza samą profilaktyką pierwotną, czyli zmniejszaniem ryzyka rozwoju chorób nowotworowych, spożywanie owoców i warzyw, pomaga także walczyć z nowotworami, gdy już się one u kogoś rozwiną
– podkreśla prof. n. farm. Iwona Wawer, wieloletni pracownik Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, a obecnie kierownik Zakładu Zielarstwa w Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie.
Na zdjęciu jagoda kamczacka
Wiktor Szczepaniak, zdrowie.pap.pl
-
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej: „Chroń się przed rakiem. Ruch i jedzenie mają znaczenie” – opracowanie eksperckie opublikowane w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016–2020 – link
-
„Bioaktywne fitozwiązki w chemoprewencji przewlekłych chorób niezakaźnych – Owoce i warzywa czy suplementy diety?” – analiza opublikowana w czasopiśmie naukowym „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” – link
-
Strona internetowa The American Institute for Cancer Research: „Enjoy the Health Benefits of Berries” – link
-
Kompendium wiedzy o różnych superowocach ze strony ineternetowej kampanii „Czas na polskie superowoce” – link
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! III edycja.”
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.