Świeże warzywa i owoce są bezpieczne – wolne od koronawirusa.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował raport, z którego wynika, że bazując na doświadczeniach z poprzednich wybuchów SARS – (zespołu ostrej niewydolności oddechowej) nie stwierdzono możliwości przenoszenia koronawirusa poprzez żywność w tym świeże warzywa i owoce.
Zachęcamy więc do spożywania warzyw i owoców, ponieważ tylko zdrowy – dobrze odżywiony organizm jest w stanie poradzić sobie z infekcjami wirusowymi. Należy jednak pamiętać o podstawowych zasadach higieny czyli myciu warzyw i owoców w ciepłej wodzie z dodatkiem kropli detergentu. Jest to ważne, ponieważ detergent np. mydło w płynie zlikwiduje napięcie powierzchniowe wody i znacząco poprawi efektywność mycia.
źródło: www.bronisze.com.pl