Miniony tydzień okazał się wyjątkowy dla polsko-indonezyjskiej współpracy w sektorze rolno-spożywczym. Delegacja Unii Owocowej wraz z czołowymi polskimi eksporterami jabłek wzięła udział w targach SIAL InterFood (12–15 listopada), promując polskie jabłka oraz greckie kiwi w ramach kampanii Garden of Europe India-Indonesia.
Polska, nazywana nie bez powodu „Największym Sadem Europy”, jest największym producentem jabłek na kontynencie. Nasze owoce spełniają restrykcyjne normy jakości, a ich smak i trwałość są cenione na wielu rynkach. Ostatni sezon przyniósł pierwsze, udane dostawy jabłek do Indonezji, potwierdzając ich duży potencjał w tym dynamicznie rozwijającym się kraju.
Nowe perspektywy dzięki umowie UE–Indonezja
Niedawno podpisana kompleksowa umowa o partnerstwie gospodarczym UE–Indonezja otwiera zupełnie nowy rozdział we współpracy handlowej. Przyniesie:
-
łatwiejszy dostęp do rynku,
-
obniżenie kosztów celnych,
-
większą przejrzystość przepisów dla europejskich eksporterów.
To szansa na jeszcze szerszą obecność polskich jabłek w Indonezji.
Co zyskują partnerzy indonezyjscy?
• Bezpośredni kontakt z polskimi producentami gotowymi do rozmów o dostawach, logistyce oraz standardach jakości.
• Dostęp do jabłek premium, spełniających europejskie wymogi eksportowe – z pełną identyfikowalnością i utrzymaniem łańcucha chłodniczego.
• Możliwość budowania długoterminowej współpracy, wspieranej sprzyjającymi czynnikami gospodarczymi i stabilnością dostaw.
Dyplomacja i promocja
Delegacja uczestniczyła również w przyjęciu z okazji Narodowego Święta Niepodległości i 70-lecia stosunków dyplomatycznych Polski i Indonezji, organizowanym przez Ambasadę RP w Dżakarcie. W wydarzeniu uczestniczył Sekretarz Stanu MSZ – Pan Władysław Teofil Bartoszewski.
Serdeczne podziękowania kierowane są do Ambasador RP Barbary Szymanowskiej oraz Pana Macieja Tumulec za wsparcie w promocji polskich owoców.
Tydzień pełen rozmów i nowych kontaktów
Polscy eksporterzy odbyli liczne spotkania z największymi importerami owoców w Indonezji oraz przedstawicielami instytucji unijnych. W kraju liczącym 285 milionów mieszkańców – czwartym najludniejszym na świecie – potencjał rynku owocowego jest ogromny.
To dopiero początek. Polskie jabłka mają szansę stać się ważnym elementem diety mieszkańców Indonezji, a współpraca gospodarcza między Polską a Indonezją wchodzi na nowy poziom.
opracowanie na podstawie informacji Facebook Unia Owocowa:






