Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (UE) 2025/158, od 19 sierpnia 2025 roku, obniżone zostaną Najwyższe Dopuszczalne Poziomy Pozostałości (NDP/MRL) dla acetamiprydu w 38 produktach, w tym istotnych dla polskiego rolnictwa: jabłkach, gruszkach, czereśniach, morelach, brzoskwiniach, porzeczkach, agreście, borówce wysokiej, malinach, winogronach, sałacie, pomidorach, ogórkach, kapuście głowiastej, endywii, szpinaku i boćwinie.
Główne zmiany:
- Znaczne obniżenie NDP/MRL: Dla niektórych upraw, takich jak porzeczki, sałata, endywia, szpinak i boćwina, NDP/MRL zostanie obniżone do poziomu oznaczalności (0,01 mg/kg).
- Konsekwencje dla rolników: Plony z przekroczeniami nowych limitów nie będą mogły być sprzedawane w UE, zarówno świeże, jak i mrożone.

- Źródło: Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach.