Waitrose & Partners dodaje nową odmianę gruszek w ograniczeniach ilościowych i czasowych. Uprawiane w Wielkiej Brytanii, Piqa Boo Pears to hybrydowe potomstwo chińskich czerwonych gruszek.
Nowa odmiana to połączenie japońskich gruszek i europejskich gruszek, krzyżówka tych odmian to PIQA BOO.
Dojrzałe gruszki BOO łączą mocniejsze i często bardziej wyraziste smaki europejskich gruszek z wyglądem japońskich odmian i możliwościami przechowywania chińskich odmian. Większość europejskich gruszek wymaga przechowalnictwa. Po dojrzewaniu mają miękką, topiącą się lub maślaną skórkę minusem gruszek europejskich jest zazwyczaj krótki okres przydatności do spożycia. W przeciwieństwie do tego, chińskie i japońskie gruszki można jeść z drzewa i mają chrupiące skórki, ale głównie łagodne smaki. Po połączeniu różnych odmian powstała wdg. Waitrose & Partners gruszka idealna!
Greg Sehringer, Fruit Buyer z Waitrose & Partners, komentuje: „Te nowe gruszki Boo Piqa łączą najlepsze cechy trzech różnych odmian. Mamy nadzieję, że nasi klienci będą cieszyć się tymi ciekawą i limitowaną odmianą, specjalnie wyhodowanymi z naszych sadów w Kent. ” Limitowana edycja Waqrose’a Piqa Boo Pears będzie dostępna w sprzedaży od 26 listopada przez bardzo krótki okres.
źródło: fresh-plaza