Waitrose & Partners dodaje nową odmianę gruszek w ograniczeniach ilościowych i czasowych. Uprawiane w Wielkiej Brytanii, Piqa Boo Pears to hybrydowe potomstwo chińskich czerwonych gruszek.
Nowa odmiana to połączenie japońskich gruszek i europejskich gruszek, krzyżówka tych odmian to PIQA BOO.

Dojrzałe gruszki BOO łączą mocniejsze i często bardziej wyraziste smaki europejskich gruszek z wyglądem japońskich odmian i możliwościami przechowywania chińskich odmian. Większość europejskich gruszek wymaga przechowalnictwa. Po dojrzewaniu mają miękką, topiącą się lub maślaną skórkę minusem gruszek europejskich jest zazwyczaj krótki okres przydatności do spożycia. W przeciwieństwie do tego, chińskie i japońskie gruszki można jeść z drzewa i mają chrupiące skórki, ale głównie łagodne smaki. Po połączeniu różnych odmian powstała wdg. Waitrose & Partners gruszka idealna!
źródło: fresh-plaza