w

Nowa choroba gruszy – brązowa plamistość

foto: Instytut Ogrodnictwa - PIB
Co sezon pojawiają się nowe zagrożenia w sadach i jagodnikach. Wiele z nich początkowo tylko lokalnie. Naukowcy z Instytut Ogrodnictwa – PIB mając kontakt z producentami owoców i warzyw często uczestniczą w identyfikacj nowych patogenów czy szkodników pojawiających się w kraju.

Jeden z problemów ostatnich dwóch sezonów to nowa choroba gruszy – brązowa plamistość gruszy (sprawca: Stemphylium vesicarium).

Choroba jest bardzo groźna. Objawia się powstawaniem nekrotycznych plam, głównie na liściach i owocach.
Pod względem szkodliwości, epidemiologii i sposobu zwalczania jest bardzo podobna do parcha jabłoni.
UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

UE: Import świeżych owoców i warzyw z krajów trzecich w dalszym ciągu rośnie

NOWY system ubezpieczeń rolnych!