Zasady realizacji unijnego programu dla szkół, przewidującego dostarczanie dzieciom świeżych owoców i warzyw oraz mleka reguluje projektowane rozporządzenie ministra rolnictwa.
Na rok szkolny 2021/2022 rząd chce przeznaczyć na ten cel 128 mln zł, czyli tyle samo, co w ubiegłym roku. Natomiast mniej pieniędzy na ten cel trafi z UE. Będzie to 220,8 mln euro wobec 250 mln euro w ubiegłym roku. Powodem jest wyjście z UE Wielkiej Brytanii, która, choć miała przyznane środki, nie korzystała z nich. W rezultacie budżet programu dla Polski zmniejszył się o ponad 12 proc.
W projektowanym rozporządzeniu zmniejszono np. liczbę porcji udostępnianych w ramach programu dla szkół z 42 do 34 porcji na semestr w przypadku komponentu mlecznego oraz z 44 do 38 porcji na semestr w przypadku komponentu owocowo-warzywnego.
Nastąpiła też zmiana asortymentu, przypadku komponentu owocowo-warzywnego, zwiększono minimalną liczbę porcji obejmujących marchew oraz zmniejszono minimalną liczbę porcji obejmujących jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, sok owocowy, rzodkiewki, paprykę słodką, mleko, jogurt oraz kefir.
Grupą docelową programu dla szkół objęte są dzieci uczęszczające do klas I- V szkół podstawowych i ogólnokształcących szkół muzycznych I stopnia oraz do klas I i II ogólnokształcących szkół baletowych. Wszystkie te produkty dzieci otrzymują bezpłatnie. W Polsce jest ponad 14,5 tys. szkół podstawowych, do których uczęszcza do klas I-V ponad 1,8 mln dzieci.
Realizację programu dla szkół nadzoruje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, który m.in. zatwierdza dostawców produktów do szkół, a także zajmuje się ich rozliczaniem.
źródło: https://www.gazetaprawna.pl / PAP