– Żywność o wysokich parametrach jakościowych, żywność mniej przetworzona, bardziej naturalna, to szansa dla polskiego rolnictwa – stwierdził minister Jan Krzysztof Ardanowski. Szef resortu rolnictwa uczestniczył  w Kongresie 590, który odbywa się w Jasionce k. Rzeszowa.

Minister podkreślił, że współczesny konsument poszukuje dwóch, głównych rodzajów żywności: takiej, która jest tania oraz takiej, która odznacza się wysoką jakością i produkowana jest w jak największym zakresie metodami naturalnymi.

– Nie jesteśmy w stanie konkurować z państwami, które dysponują dziesiątkami, czy milionami hektarów użytków rolnych – zwrócił uwagę minister Jan Krzysztof Ardanowski.

– Musimy wykorzystać nasze walory i pojawiające się tendencje poszukiwania żywności, bardziej naturalnej – dodał.

Zdaniem ministra produkcja takiej właśnie żywności może stać się najważniejszym kierunkiem na przyszłość.

W ten kierunek wpisują się m.in. wprowadzane zmiany w rolniczym handlu detalicznym czy sprzedaży w ramach produkcji marginalnej, ograniczonej i lokalnej. Bogate tradycje wytwarzania doskonałych produktów w gospodarstwach rolnych maja szanse być na nowo wykorzystane. Powoli rozwija się trend związany z turystyką kulinarną. To kolejna szansa na pokazanie i promowanie najlepszych miejscowych specjałów, które powinny znaleźć uznanie wśród konsumentów poszukujących nowych, naturalnych smaków i produktów, które nie są wytwarzane metodami przemysłowymi.

źródło: gov