MiniKiwi to jeden z najbardziej odżywczych owoców. Zawiera ponad 20 różnych związków prozdrowotnych. Doskonale przedłuża „jagodową sztafetę” i pomaga naturalne wzmacniać odporności w okresie jesiennym. Regularne spożywanie tych zdrowych owoców powoduje wzmocnienie układu odpornościowego, zmniejszając ryzyko przeziębienia, wskutek działania przeciwzapalnego. To jedno z najbogatszych źródeł witaminy C. Najbogatsze źródło luteiny wśród popularnie spożywanych owoców i najbogatsze źródło mio-inozytolu, czyli witaminy B8. Zawartość fenoli jest ok. 14 razy wyższa niż w cytrusach i jabłkach. Owoce te dostarczają również znaczne ilości niezbędnych minerałów: potasu, wapnia i cynku. Dzięki MiniKiwi sezon na polskie superowoce potrwa aż do października.
Konsumpcja MiniKiwi może zatem zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego. Z okazji Międzynarodowego Dnia Serca (27/09), w ramach Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców powstało 5 rekomendacji żywieniowych dla osób z nadciśnieniem tętniczym. Problem dotyczy 10 mln Polaków 👉 Regulowanie ciśnienia krwi „od kuchni”
Tab. 1
Gatunek | Całkowita zawartość fenoli w owocach (mg/100 g świeżej masy) |
Aktinidia pstrolistna (A. kolomikta) | 430.03 |
Aktinidia ostrolistna (A. arguta) | 362.18 |
Zielone winogrona | 23.20 |
Jabłka | 68.29 |
Banan | 25.55 |
Grejfrut | 60,35 |
Cytryna | 61,47 |
Pomarańcza | 77,23 |
Tab. 2
Gatunek | Całkowita zawartość fenoli zależnie od części owocu (mg 100 g/świeżą masę) | |
Skórka owocu | Miąższ | |
Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta) | 2660 | 180 |
Jabłko | 300–600 | 30–100 |
Brzoskwinia | 50–120 |
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw