Maliny można dziś zbierać od maja do listopada!
Taką produkcję prowadzą dziś wyspecjalizowane gospodarstwa ogrodnicze. W większości deserowe maliny pochodzą z upraw pod osłonami.
Tunele pozwalają na całkowite uniezależnienie się od warunków pogodowych – owoce można zbierać także w czasie deszczu.
Presja patogenów – sprawców chorób jest niższa w tunelach niż w otwartym gruncie, stąd ochrona roślin może okazać się łatwiejsza.
Maliny uprawiane są albo w gruncie, albo w pojemnikach – doniczkach. Pozwala to na zapobieganie problemom z chorobami odglebowymi, które powodują wypady roślin.
Uprawa w pojemnikach daje także możliwość lepszego gospodarowania wodą i nawozami – pozwala na oszczędności w tym zakresie.
W Instytut Ogrodnictwa – PIB w Pracowni Nawadniania prowadzone są doświadczenia mające na celu ocenę potrzeb wodnych roślin i ustalenie odpowiednich dawek wody.
zródło: Instytut Ogrodnictwa