Małe ABC sadownicze: Azot, fosfor, potas, wapń i magnez

Utrzymanie drzew w odpowiedniej kondycji oraz produkcja wysokiej jakości plonu, wymaga dostarczenia odpowiednich składników pokarmowych na poszczególnych etapach rozwoju jabłoni.

Podstawowym składnikiem jest azot. Pobudza on wzrost wegetatywny, bierze udział w reakcjach biochemicznych, nadaje liściom kolor,  wpływa na wielkość liści, owoców, plonu.

Niedobory azotu objawiają się na liściach. Liście są jasnozielone lub żółte. Drzewa, którym brakuje azotu mogą słabo zawiązywać owoce. Nie należy nigdy stosować nadmiaru azotu, ponieważ powoduje on bardzo silny wzrost pędów, owoce nie nadają się do długiego przechowywania.

Potas odpowiada za prawidłowy wzrost owoców, smak, jędrność oraz wybarwienie. Największe zapotrzebowanie na potas występuje podczas zawiązywania owoców oraz dalszego ich wzrostu.

W przypadku niedoborów potasu, pędy wyhamowują w wzroście, na brzegach liści zaobserwować można żółte przebarwienia, w dalszym etapie usychanie na brzegach blaszki liściowej.

Fosfor odpowiada za jędrne, wybarwione owoce. Fosfor również stymuluje podziały komórkowe w młodszych zawiązkach. Jest niezbędny do prawidłowej fotosyntezy. Stymuluje wielkość komórek, intensyfikuje kwitnienie oraz tworzenie nasion.

Niedobór fosforu można zaobserwować na liściach (w barwach fioletu).  Nerwy liści przybierają odcienie fioletowe. Owoce są małe, zmatowiałe, źle wybarwione, nie nadają się do przechowywania.

Wapń pełni ważną rolę w produkcji owoców. Warunkuje jakość plonu, a zwłaszcza ich jędrność i dalsze możliwości przechowalnicze. Jest składnikiem budującym ściany komórkowe. Wapń zwiększa odporności na choroby przechowalnicze. Zapobiega chorobom fizjologicznym.

Niedobory wapnia powodują  GPP, szklistość miąższu, oparzeliznę powierzchniową. Owoce często pękają, pojawia się na nich korkowacenie.

Magnez bezpośrednio wpływa (poprzez zawartość chlorofilu)  na rozwój liści i pędów. Aktywuje enzymy, uczestniczy w transporcie asymilatów, reguluje gospodarkę wodną, zwiększa odporność roślin na temperatury powietrza.

Niedobory magnezu często obserwujemy już około miesiąca po kwitnieniu na liściach, a następnie w okresie letnim. Przebarwienia na liściach znajdują się między nerwami. Tkanka na liściu staje się żółta, następnie zamiera. Przebarwieniom towarzyszyć może delikatne zwijanie liści. Liście usychają i odpadają.

I.K

UDOSTĘPNIJ
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.