Wśród najpopularniejszych gatunków maja Kantar wymienia jabłka, truskawki i borówki. W porównaniu do kwietnia najbardziej wzrosła ilość konsumentów owoców sezonowych – truskawki o 65%, borówki o 27% oraz malin o 23%. W porównaniu do maja 2021 roku najbardziej wzrosło spożycie malin i borówek. W porównaniu do maja 2020 roku wzrost ilości konsumentów truskawki wyniósł 54% a borówki 50%.
![polska smakuje_pasek (1).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/209764/large-64394d192700b187ac8dc45387d183f9.jpg)
Badania zlecane są przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw w ramach projektu „CORE TEAM – promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, III etap”. Projekt jest realizowany przez Kantar Public.
Konsumpcja owoców w maju
![2023_maj_badania_1920x1080-04.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/549415/large-5aeab74919bb5d64f21975a6a6d666a8.jpg)
![2023_maj_badania_dodatkowe-01.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/549416/large-fe4a705f57b9dde58931a7357ba7163f.jpg)
![https://wczorajnatalerzu.pl](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/501055/large-68638b565e4538fa79e395fae7bf0d87.png)
https://wczorajnatalerzu.pl
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw