Spożycie borówek jest w sierpniu wyższe niż w lipcu br. aż o 22 p.p. i wyższe niż przed rokiem o 8 p.p.
Badanie zrealizowano w dniach 6-11 sierpnia 2021 r., na reprezentatywnej próbie 1010 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
– Sprzedaż cały czas rośnie. Jesteśmy w trakcie bardzo udanego sezonu. Owoców jest bardzo dużo, są bardzo dorodne i coraz więcej borówki zostaje w Polsce, jako plantatorzy bardzo się z tego się cieszymy – mówi Dominika Kozarzewska, reprezentując Fundację Promocji Polskiej Borówki.
– Konsumenci są coraz bardziej świadomi wyjątkowych walorów zdrowotnych borówek i całej grupy owoców jagodowych, tzw. polskich superowoców. Borówki podbiły wszystkie światowe rankingi najzdrowszych owoców. Wspomagają pracę mózgu i naszą odporność, a ponieważ sezon w tym roku jest nieco opóźniony, na pewno warto by znalazły się w każdym szkolnym plecaku już 2 września. Teraz jest też dobry czas by borówki mrozić. Są najdojrzalsze i najtańsze. Coraz więcej jest też przetworów z tegorocznych zbiorów. Rosnącą popularność dostrzegli przetwórcy. Dzięki nim uprawianymi w Polsce borówkami będziemy mogli cieszyć się przez cały rok – dodaje Kozarzewska.
Konsumpcja owoców w sierpniu
Najpopularniejszym owocem w sierpniu były jabłka, które spożywało ośmiu na dziesięciu Polaków (80%). 6% Polaków jadło je codziennie, a dalsze 11% 4-5 razy w tygodniu. Wspomniana borówka znalazła się na drugim miejscu wśród wszystkich uprawianych w Polsce owoców.
Ponad połowa (52%) Polaków w sierpniu jadła śliwki. To więcej niż przed rokiem (o 3. p.p.). Na bardzo wysokim, stałym poziomie jest spożycie malin. Od dwóch miesięcy sięga 47%. W sierpniu wzrosło spożycie wiśni z 28% do 37% oraz czarnej porzeczki z 22% do 26%.
Na kolejnym miejscu znalazły się truskawki. Spożycie aronii utrzymuje się na mniej więcej stałym poziomie (15%). Regularne badania tego gatunku prowadzone są od czerwca 2020 roku.
źródło: PAP
Ceny borówki i malin na rynkach hurtowych 30 sierpnia 2021r.