w

Jakie odmiany dominują w sadach na terenie UE?

Sezon 2018 w Europie dla jabłek był sprzyjający – zima łagodna, jabłonie mniej dotknięte suszą były w Europie północnej, sucha pogoda ograniczyła występowanie chorób co wpłynęło na jakość owoców. Ciepły start sezonu wegetacyjnego przyspieszyło zbiór od dwóch do trzech tygodni w większości krajów Europy.
W niektórych krajach pojawił się problem jedynie z wybarwieniem dotyczy to np: Republiki Czeskiej, Francji, Węgier i Holandii. Jak kształtują się odmiany na rynku Europejskim możemy się dowiedzieć z danych udostępnionych przez USDA.

Niektóre z 25 odmian jabłek są produkowane komercyjnie w UE: Golden Delicious, typy Gala i typy Jonagold (Jonagold, Jonagored, Red Jonaprince) są dominujące odmiany.

Golden Delicious to odmiana o najczęściej produkowana we Włoszech, Francji, Hiszpanii i Portugalii;
Jonagold dominuje w Niemczech i Belgii;
Idared jest odmiana numer jeden w Polsce i na Węgrzech.
Natomiast Gala osiąga swoją pozycję jako druga najczęściej produkcja jabłka w UE.
Nowe odmiany, na przykład różowy: Lady, Kanzi, Rubens, Tentation i Kiku zwiększyły swój udział w produkcji w ostatnich latach. Słowacja, Holandia i Wielka Brytania mają najwyższy udział „nowych” odmian w swoim portfelu produkcyjnym – 13, 12 i 10 procent ich całkowitej produkcji.

Źródło: gain.fas.usda.gov

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sadowniku dziś 100-lecie POLSKI NIEPODLEGŁEJ !

Czy Ukraina faktycznie będzie wyrywać sady aby zahamować nadprodukcję?