Polska truskawka inna niż wszystkie
Jak odróżnić polską truskawkę od importowanej? Producenci owoców i warzyw podkreślają, by patrzeć na etykietę producenta. Musi być tam zawarta informacja, od kogo pochodzą truskawki. Czym mniej anonimowości, tym lepiej. Pojedynczą truskawkę importowaną można poznać po smaku, jędrności i po szypułce. Kondycja szypułki zdradza najwięcej. Szypułka po czterech dniach transportu, z południowej Europy lub północnej Afryki, nie jest świeża, jest zmęczona – tłumaczą.
Pamiętajmy, że owoce importowane nie mają tak intensywnego smaku i zapachu. Owoce, które możemy porównywać – truskawka do nich należy – różną się od naszych. Producenci na południu stawiają na inne odmiany, ich owoce muszą przejechać często 2-3 tys. km. Priorytetem jest zatem ich trwałość i oczywiście wygląd. Zrywane są niedojrzałe, ponieważ atrakcyjnie muszą wyglądać dopiero po kilku dniach podróży. Kupujemy oczami. Szkoda, bo smak i węch bardzo tu pomagają.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw / wp.pl