Lublin jak Davos, czyli dlaczego warto być na Szczycie?
W dniach 3-4 lipca br. odbędzie się Szczyt International Blueberry Organization. W Lublinie spotkają się liderzy wszystkich liczących się firm produkcyjnych i handlowych, zarówno polskich, europejskich i globalnych. Dla plantatorów to okazja, by poznać ich opinie i pokazać się nie ponosząc kosztów zagranicznych podróży. Szczegółowy program w języku polskim znajduje się na IBOsummit2023.com. O odpowiedź na pytanie, dlaczego warto być na szczycie, zapytaliśmy Dominikę Kozarzewską, dr Dariusza Paszko i prof. Stanisława Plutę.
Kluczowe pytania
-
Jaki będzie wpływ gigantycznego wzrostu produkcji, w niektórych regionach świata, na opłacalność uprawy w Polsce?
-
Gdzie są granice wzrostu konsumpcji?
-
Jak świat ocenia rozwój produkcji w Polsce i na Ukrainie?
-
Które nowe odmiany są warte uwagi polskich plantatorów?
-
Czy nowe technologie mogą zmienić oblicze branży w ciągu najbliższych kilku lat?
-
Jak dostosować naszą produkcję do zmieniających się wymogów światowego rynku?
Szczyt IBO ma dać nam odpowiedzi na powyższe pytania.
– To spotkanie jest jak Davos czy Krynica. W dwa dni można zobaczyć, usłyszeć i porozmawiać z ludźmi, których odwiedzenie wiązałoby się z okrążeniem globu, zajęłoby miesiące i kosztowało majątek – zauważa Dominika Kozarzewska, szefowa komitetu organizacyjnego i koordynatorka prac Jagodowego Core Teamu.
Polecam to, co większość ekspertów. Prezentacje i panel dyskusyjny z udziałem czołowych globalnych firm produkcyjno-dystrybucyjnych. Świeżą wiedzę o trendach i oczekiwaniach konsumentów. Przegląd innowacji w zakresie zbioru i przygotowania owoców do sprzedaży
dodaje Dominika Kozarzewska.
Popyt i podaż, w jednym zderzone miejscu
– Szczyt to miejsce dyskusji o przyszłości branży w cieniu tak dynamicznego rozwoju produkcji. Kiedy wzrost podaży przekroczy możliwości zwiększania popytu? Gdzie jest ten popytowy „sufit”? Jak ten popyt możemy zwiększać? To pytania, na które będę oczekiwał odpowiedzi – mówi dr Dariusz Paszko, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie.
Jak gigantyczny wzrost produkcji w niektórych regionach wpłynie na światowy rynek borówki? – to temat pierwszej debaty. W gronie ekspertów przedstawiciele m.in. z RPA, Chile, Maroko i Peru, aktualnie najwięksi eksporterzy świeżych borówek.
– Na uwagę zasługuję Peru, w tym kraju w ciągu ostatnich 10-12 lat nastąpił dynamiczny i na ogromną skalę rozwój nasadzeń borówki wysokiej (głównie typu południowego). Mówimy o wzroście z kilkudziesięciu ha do obecnie ok. 17 tys. ha. W 2022 roku produkcja borówki wysokiej w Peru wynosiła ponad 261 tys. ton, z czego zdecydowana większość (ok. 227,5 tys. ton) została wyeksportowana. Tamtejsze warunki pogodowe „wiecznej wiosny” na większej części pustynnego wybrzeża Pacyfiku umożliwiają uprawę borówki i produkcję owoców od maja do marca, chociaż ich większość jest wysyłana od września do grudnia, zanim chilijskie owoce trafią na rynek na skalę komercyjną. Aktualnie kraj ten jest największym eksporterem świeżych borówek w świecie, zdecydowanie wyprzedził poprzedniego lidera – Chile – przypomina prof. dr hab. Stanisław Pluta, Zakład Hodowli Roślin Ogrodniczych Instytut Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach.
Tak gigantyczny wzrost produkcji, a szczególnie ekspansja eksportu borówki do Europy, negatywnie oddziałuje na sytuację polskich producentów. Szczyt to miejsce by się nad tym zastanowić i rozmawiać o własnej strategii zauważa prof. Pluta.
– Jako hodowca z dużym zainteresowaniem oczekuję na wykład (znajomego hodowcy z Kanady) dotyczący „nowych odmian borówki wysokiej do uprawy w różnych rejonach świata” – dodaje Profesor.
– Postęp genetyczny i wyhodowanie wielu nowych odmian borówki wysokiej (obu typów uprawnych), przez czołowe firmy prywatne i ze środków publicznych, wywołuje u producentów prawdziwy „zawrót głowy”. Otrzymujemy informacje o wysokiej jakości owoców nowych odmian. Jędrność, trwałość pozbiorcza (shelf life), są ważne dla eksportu na dłuższe odległości. Mowa jest też o adaptacji do warunków klimatycznych, wymagań chłodu, i ograniczeniach programów hodowli, głównie odmian typu północnego – dodaje prof. Pluta.
Częścią spotkania będzie dyskusja o perspektywie lokalnej, czyli produkcji w Polsce i w Ukrainie. Weźmie w nich udział Irina Kukhtina, president of Ukrainian Berries Association, stowarzyszenia, które zrzesza wszystkich profesjonalnych graczy rynku owoców jagodowych na Ukrainie.
Będzie prezentowała się także Turcja, której organizację rynku prezentowano niedawno w ramach Jagodowego Core Teamu. Obecność w Lublinie to też szansa na poznanie oferty i strategii największych korporacji, choćby takich jak wspomniany Driscoll’s.
– Mamy własne odmiany. Nasze owoce dobrze się je, są słodsze, mają dłuższy termin przydatności do spożycia. Cały czas opracowujemy też nowe rodzaje opakowań przekąskowych i w większych rozmiarach. Wprowadzamy innowacje w bardzo wielu obszarach – tak podczas targów Fruit Logistica opowiadała o firmie Marieke Appel, Kierownik ds. marketingu i komunikacji Driscoll’s na Europę, Bliski Wschód i Afrykę (EMEA).
Dlaczego warto być na Szczycie IBO w Lublinie?
-
Najważniejsze globalne wydarzenie branży
-
Czołówka polskich firm produkcyjnych i handlowych
-
Liderzy wszystkich największych firm branży z całego świata
-
Omówienie Raportu IBO 2023 – najnowsze dane o produkcji i konsumpcji
-
Omówienie trendów rynkowych i preferencji konsumentów na kluczowych rynkach (poznamy różnice)
-
Najlepsze praktyki promocyjne na świecie, w tym nasza kampania „Czas na polskie superowoce!”
-
Inauguracja polskiego sezonu borówkowego – rano 3 lipca 2023 r.
Szczyt International Blueberry Organization rozpocznie się 3 lipca 2023 w Lublinie. Obok dwudniowej konferencji oferuje także studyjne wyjazdy na plantacje. Program wydarzenia odzwierciedla globalny charakter branży borówkowej i jej ambicję, aby borówki stały się „ulubionym superowocem świata”. Agenda, lista ekspertów, szczegóły akredytacji i rezerwacji noclegu znajdują się na stronie IBOsummit2023.com
Kontakt dotyczący programu: Dominika Kozarzewska – d.kozarzewska@polskiejagody.pl
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw