Soczyste, chrupiące, słodkie, kwaśne, czerwone czy zielone – każdy ma swój typ jabłek. Po te owoce powinniśmy sięgać jak najczęściej. Dlaczego? Z punktu widzenia naszego zdrowia są nieocenione.
W Europie, jesteśmy ich największym producentem. Mało tego polskie jabłka uznawane są za najlepsze pod względem jakości, smaku i aromatu. Nasze jabłka są zdrowe – nie ma w nich chemii i konserwantów.
Polskie jabłka są skarbnicą potasu, wapnia, żelaza, fosforu, krzemu, magnezu miedzi. To prawdziwe bogactwo pektyn, kwasów organicznych i witamin, z których najważniejsza jest witamina C. W jabłku znajdziemy też witaminy z grupy B oraz prowitaminę A, witaminy E, K, PP.
Nic więc dziwnego, że te owoce wzmacniają odporność i układ nerwowy, zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych, wpływają korzystnie na serce, obniżają poziom cholesterolu we krwi, stabilizują poziom cukru we krwi. Witaminy znajdujące się w tym okrągłym owocu chronią przed zbyt wczesnym starzeniem się, regulują wszystkie procesy życiowe, pomagają w walce z infekcjami.
Kwasy organiczne działają odkwaszająco na organizm, co jest szczególnie ważne, gdy spożywa się dużo mięsa, tłuszczu i jaj.
Przede wszystkim mają jednak zbawienny wpływ na pracę żołądka i jelit. Oczyszczają organizm z substancji trujących i poprawiają metabolizm, co sprawia, że pomagają zachować smukłą sylwetkę. Zawarty w nich błonnik spełnia rolę „miotły”, która usuwa resztki pokarmu i zalegające w jelitach produkty przemiany materii.
Dzięki tym smacznym owocom można również wypięknieć. Wzmacniają włosy, paznokcie i zęby, a także poprawiają wygląd skóry.
źródło: www.se.pl
foto: pixabay.com