w

Jabłka droższe od wieprzowiny.

Tego lata przeciętne ceny kilograma jabłek w Polsce były wyższe od ceny kilograma wieprzowiny – czytamy na 300gospodarka.pl

Informację o tym, że mięso było tańsze od owoców opublikował mBank Research na swoim Twitterze. Cena hurtowa wieprzowiny pod koniec lipca wynosiła 4,57 zł/kg. W tym samym czasie kilogram jabłek kosztował około 5 zł/kg.

Jakie mechanizmy rynkowe decydują o cenach żywności?

Główny ekonomista mBanku Marcin Mazurek powiedział dla portalu 300gospodarka.pl w tym kontekście, że nie wiązałby tego stanu rzeczy z opłacalnością ekonomiczną produkcji, a raczej z krótkoterminowymi fluktuacjami podaży i popytu.

“Ceny jabłek są niezwykle wysokie, natomiast ceny mięsa nie stanowią jakiejś nadmiernej aberracji i poruszają się zgodnie z trendami globalnymi (FAO)” – powiedział Mazurek.

Co zatem sprawiło, że ceny owoców są tak wysokie?

“Ceny jabłek zostały wywindowane w górę głównie przez ograniczenia podażowe (niskie zapasy). Nie wygląda natomiast, że ceny jabłek nagle zaczną spadać. Wstępne oceny (GUS) sugerują, że tegoroczne zbiory będą większe – choć niewiele, to jednak – od ubiegłorocznych. Problem więc przynajmniej po części się rozwiąże wraz z nową podażą” – wyjaśnił nam Marcin Mazurek.

GUS: Zbiory w 2020 roku z sadów jabłoniowych oszacowane na ok. 3,3 mln t!

źródło informacji: 300gospodarka.pl

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Czy rolnik może pracować w swoim gospodarstwie w czasie kwarantanny?

Polskie borówki tańsze od Ukraińskich?!