Tego lata przeciętne ceny kilograma jabłek w Polsce były wyższe od ceny kilograma wieprzowiny – czytamy na 300gospodarka.pl
Informację o tym, że mięso było tańsze od owoców opublikował mBank Research na swoim Twitterze. Cena hurtowa wieprzowiny pod koniec lipca wynosiła 4,57 zł/kg. W tym samym czasie kilogram jabłek kosztował około 5 zł/kg.
Kilogram świni* (ostatnia cena w hurcie 4,57 zł/kg) tańszy od kilograma jabłek (~5 zł/kg w hurcie**). Tego jeszcze nie było.
*średnia cena dla odmian Golden, Ligol, Szampion, Jonagold i Jonagored.
** średnia cena netto skupu świń rzeźnych za wagę żywą— mBank Research (@mbank_research) July 28, 2020
Jakie mechanizmy rynkowe decydują o cenach żywności?
Główny ekonomista mBanku Marcin Mazurek powiedział dla portalu 300gospodarka.pl w tym kontekście, że nie wiązałby tego stanu rzeczy z opłacalnością ekonomiczną produkcji, a raczej z krótkoterminowymi fluktuacjami podaży i popytu.
“Ceny jabłek są niezwykle wysokie, natomiast ceny mięsa nie stanowią jakiejś nadmiernej aberracji i poruszają się zgodnie z trendami globalnymi (FAO)” – powiedział Mazurek.
Co zatem sprawiło, że ceny owoców są tak wysokie?
“Ceny jabłek zostały wywindowane w górę głównie przez ograniczenia podażowe (niskie zapasy). Nie wygląda natomiast, że ceny jabłek nagle zaczną spadać. Wstępne oceny (GUS) sugerują, że tegoroczne zbiory będą większe – choć niewiele, to jednak – od ubiegłorocznych. Problem więc przynajmniej po części się rozwiąże wraz z nową podażą” – wyjaśnił nam Marcin Mazurek.
GUS: Zbiory w 2020 roku z sadów jabłoniowych oszacowane na ok. 3,3 mln t!
źródło informacji: 300gospodarka.pl